După Grădiniţa 22, o altă unitate de învăţământ preşcolar din municipiul Botoşani ar urma să se închidă peste câteva zile tot pentru executarea unor lucrări de modernizare pentru autorizarea la incendiu. Lucrările sunt finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.
„Ieri am primit o adresă de la Primăria Botoşani. Conform adresei, trebuie să predăm Grădiniţa 19, în vederea modernizării. Am avut astăzi o întâlnire cu domnul primar Cosmin Andrei, cu reprezentanţi de la ISU şi cu directorul unităţii de învăţământ şi vom vedea ce decizie vom lua în următoarele zile. Să vedem dacă rămâne decizia de a preda obiectivul sau se vor amâna lucrările pentru o altă perioadă”, a declarat Gabriel Hârtie, inspector şcolar general.
Oficialul a adăugat că nu există spaţii libere unde să fie mutate cele opt grupe de la Grădiniţa 19. „Este adevărat că şi lucrările trebuie executate. Sigur, sunt nemulţumiri în rândul părinţilor. Şi aşa copii au pierdut un an de activitate de când a început această pandemie, dar, pe de altă parte, şi lucrările trebuie să înceapă. Suntem în imposibilitatea de a-i muta pe copii în alte spaţii, pentru că nu avem clădiri, dar nici spaţii disponibile în grădiniţele din municipiul”, a explicat oficialul.
Până vineri, 19 martie, urmează să se ia decizia finală în privinţa Grădiniţei 19.
Nemulţumiri şi la Grădiniţa 22
La Grădiniţa 22 lucrările au fost demarate la începutul acestei săptămâni. Unii părinţi au apreciat că lucrările trebuiau executate în vacanţa de vară. „Lucrările de reabilitare a acestui imobil se întind pe perioada unui an, pentru că discutăm despre o reabilitare serioasă, cu fonduri de la Guvernul României. Cu siguranţă nu s-ar fi finalizat în trei luni cât ţine vacanţa mare. Dacă nu accesam fondurile acestea, nu reabilitam grădiniţa şi nu aveam un aviz pentru securitate la incendiu. Deci lucrările le facem pentru îmbunătăţirea infrastructurii de învăţământ”, a explicat primarul Cosmin Andrei.
Deşi înţelege supărarea şi problemele create părinţilor, care nu au cu cine să-şi lase copiii acasă, primarul municipiului spune că grădiniţa trebuia reabilitată, iar copiii nu puteau să-şi desfăşoare activitatea în plin şantier.
„Procedura de licitaţie a durat şi dacă nu începem reabilitarea acum există riscul să pierdem fondurile, care sunt guvernamentale, nu sunt bani din bugetul local şi este o oportunitate extraordinară să avem o instituţie modernă, reabilitată. Trebuie să facem un efort pentru a avea o instituţie de învăţământ modernă la finalizarea lucrărilor şi cu avizul la securitate la incendiu. Dacă, Doamne fereşte, s-ar întâmpla ceva în acest interval de timp, cine răspunde pentru că nu am profitat de această oportunitate şi nu am rezolvat o problemă reală pe care o are această grădiniţă”, a concluzionat Cosmin Andrei.
În cazul în care nu ar fi executate aceste lucrări, municipalitatea ar putea fi amendată pentru că nu duce la îndeplinire măsurile trasate de ISU.