spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTPoliticieni lăsaţi fără casele ANL

Politicieni lăsaţi fără casele ANL

♦ Prefectura îi lasă fără case pe politicienii care au fentat legea pentru locuinţe ANL, continuând demersurile procurorilor anticorupţie. 
♦ Procurorii anticorupţie au găsit nereguli la 51 de contracte pentru locuințe ANL, iar Prefectura a constatat că în 46 de cazuri se impune anularea contractelor

Zeci de contracte de închiriere a unor locuinţe ANL, care au făcut obiectul anchetei procurorilor anticorupţie, au fost atacate în instanță de Instituția Prefectului. Procesele au fost deschise la Judecătoria Botoșani, după ce procurorii anticorupție au apreciat că aspectele de nelegalitate constatate în timpul cercetărilor sunt apte să atragă nulitatea absolută a acestora.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Este vorba de 46 de contracte, comunicate de Direcția Națională Anticorupție, a căror legalitate a fost verificată de jurişti din cadrul Instituţiei Prefectului. Noi am sesizat instanța de judecată și așteptăm acum să vedem ce vor decide judecătorii”, a declarat prefectul județului, Dan Nechifor.

O parte dintre contracte au fost anulate deja de judecători, însă deciziile nu sunt definitive.

Alexandra Huțu e deputat de la 1 februarie
Alexandra Huțu

Deputat PSD chemat în instanţă

Printre cei care au fost citați în instanță se află și Alexandra Huțu, proaspăt deputat PSD, care a deținut, până în luna ianuarie, o locuință în cartierul ANL Cișmea. „Nu știam despre acțiunea deschisă de Instituția Prefectului, întrucât nu am primit nicio comunicare de la instanță. Am renunțat, însă, la locuința ANL, anul acesta în luna ianuarie, când am reușit și mi-am făcut timp să merg la Locativa pentru a renunța la contract. Prin urmare, cred că acțiunea deschisă de Instituția Prefectului a rămas fără obiect”, a declarat Alexandra Huțu.

Citaţie şi pentru un consilier judeţean

Într-o altă acțiune deschisă la Judecătoria Botoșani a fost citat și consilierul județean liberal Gabriel Augustin Alecsandru, care la rândul său și-a exprimat nedumerirea că a fost chemat în proces. „Eu am preluat o locuință ANL de la un văr de-al meu, care fusese titularul contractului. Din câte îmi aduc aminte, până în 2015 a existat un act normativ care permitea ca aceste locuințe să poată fi preluate de alte persoane care locuiau acolo, în condițiile în care titularul își stabilea un alt domiciliu. Ulterior, legea s-a schimbat și acum, dacă pleacă titularul contractului din locuință, odată cu el părăsesc domiciliul și ceilalți chiriași, iar locuința este atribuită altor persoane de pe lista de priorități.

Eu am renunțat, însă, la acea locuință înainte de 2015, după numai doi ani, de aceea nu înțeleg de ce a mai fost deschisă acțiunea în instanță. Probabil pentru faptul că am rămas în politică. Am trimis un punct de vedere la instanță, în care am explicat totul și am anexat toate documentele care dovedesc faptul că am renunțat la locuință”, a declarat Gabriel Augustin Alecsandru.

Anchetă pornită după o serie de suspiciuni

Ancheta deschisă de DNA a plecat de la o serie de suspiciuni potrivit cărora, în perioada 2012-2016, zeci de persoane din Botoşani au reuşit să închirieze locuinţe ANL „fentând” lista de priorităţi întocmită la nivelul primăriei. Astfel, cu acceptul titularului contractului de închiriere, o altă persoană era preluată în spaţiu, iar în scurt timp cel care primise apartamentul renunţa la locuinţă, iar titular de contract devenea noul chiriaş, cu toate că acesta din urmă nu figura pe lista de priorităţi.

În urma anchetei, Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus clasarea cauzei cu privire la suspiciunile de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu care au planat asupra celor din cadrul executivului local şi a celor din societatea Locativa SA, însă procurorii au opinat că în 51 de cazuri locuințele ANL au fost preluate cu încălcarea prevederilor legale. Ulterior, în urma analizelor de legalitate făcute de Instituția Prefectului, s-a constatat că în 46 de cazuri se impune anularea contractelor.

Încă de la bun început, cei din cadrul Primăriei Municipiului Botoşani au considerat că transferurile de pe titulari pe chiriași a fost prefect legal, întrucât legea nu interzicea acest lucru. De partea cealaltă, însă, procurorii au considerat că nu s-au respectat normele metodologice de aplicare a Legii ANL, în care se menţiona faptul că locuinţele rămase vacante pe perioada contractului sunt repartizate următorilor de pe lista de priorităţi. În plus, chiriașii care locuiau în apartamentele ANL puteau prelua contractul de la titular numai dacă făceau dovada că au locuit la acea adresă cel puțin un an înainte de preluarea locuinței.

Şi şefa CJ a avut locuinţă ANL

Printre cei care au beneficiat de locuințe ANL la Botoșani s-au aflat nume importante. Inclusiv actualul președinte CJ, Doina Federovici, a beneficiat de o altfel de locuință, până ce a reușit să-și construiască vila. Dar pe liste au fost, de-a lungul anilor, membrii unor partide politice de la Botoșani, foști candidați la alegeri, copii ai unor persoane care au avut funcții publice și care și-ar fi permis destul de ușor ori să construiască o locuință, ori să închirieze o alta la prețul pieței. Doar că mulți au sperat că, odată ce locuințele ANL vor putea fi cumpărate, ei vor achiziționa apartamentele la prețuri modice.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.6 ° C
1.7 °
-0 °
94 %
9kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...