Eliminarea timbrului de mediu începând din 1 februarie a generat deja numeroase critici din partea Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), care a avertizat că primul efect va fi o scădere puternică a vânzărilor de maşini noi.
În cadrul unei conferinţe de presă în care au prezentat şi raportul vânzărilor pentru 2016, oficialii APIA au atras atenţia că renunţarea la timbrul de mediu va conduce la o creştere a numărului de maşini second-hand înmatriculate în ţara noastră.
“La începutul anului 2017 avem o conjunctură nefavorabilă pe piaţa auto, ceea ce face ca acest an să fie unul de scădere, poate chiar consistentă, a vânzărilor de autoturisme. Un calcul estimativ arată că, odată cu dispariţia timbrului de mediu, vom avea un raport al vânzărilor de unu la cinci, faţă de unu la trei”, a precizat Ernest Popovici, preşedintele APIA.
Acesta se referă la faptul că, în 2016, în România s-au vândut 95.000 de maşini noi şi s-au înmatriculat 301.000 de maşini second-hand, ceea ce echivalează cu un raport de trei la 1 în favoarea maşinilor rulate. Un raport de cinci la unu ar însemna că, din şase maşini înmatriculate în 2017, cinci ar urma să fie second-hand şi una singură nouă.
Dintre cele 301.000 de maşini SH înmatriculate anul trecut, 124.000 au o vechime de peste 12 ani, iar alte 96.000 au între 8-12 ani. În schimb, doar 9.000 de unităţi au mai puţin de 2 ani vechime.
Autorităţile au anunţat săptămâna trecută că programul Rabla va continua şi în 2017 cu un buget mai mare. Nimeni nu poate preciza deocamdată dacă în locul timbrului de mediu va fi introdusă o altfel de taxă, însă la Botoşani se estimează că, după eliminarea timbrului de mediu, vor fi înmatriculate peste 10.000 de autoturisme.