Muzeul Judeţean Botoşani va participa la o expoziţie care va fi organizată în China, în luna septembrie. Aurel Melniciuc, directorul instituţiei, a declarat că la această expoziţie au fost invitate doar două muzee din România, Muzeul Judeţean Botoşani şi Palatul Culturii Iaşi.
„Anul acesta se împlinesc o sută de ani de la descoperirea Culturii Yangshao de către un arheolog european şi atunci ei organizează o mare expoziţie cu toată ceramica pictată din lume. Cultura Yangshao este similară Culturii Cucuteni. Este o invitaţie extrem de onorantă pentru noi”, a precizat Aurel Melniciuc.
În China vor fi expuse aproximativ 40 de piese reprezentând Cultura Cucuteni, piese aflate în patrimoniul muzeului.
Cele două culturi au fost contemporane
Cultura Cucuteni a evoluat între anii 5.000 – 3.500 î.Hr., în aceeași perioadă în care a ființat și Yangshao. 5000 – 3000 î.Hr. Ceramica celor două culturi se aseamănă uimitor de mult – simboluri, forme, culori atât de apropiate încât un nespecialist le-ar putea confunda cu ușurință.
În mai 2017, cercetători români și chinezi s-au întâlnit pentru a discuta despre această curiozitate a istoriei, respectiv similitudinile dintre două culturi neolitice – Cultura Cucuteni și Cultura Yangshao. Chiar dacă au fost contemporane, ariile de răspândire ale celor două culturi s-au aflat la mii de kilometri depărtare.
Alte piese din patrimoniul muzeului vor fi expuse în Spania
Tot în acest an, obiecte din patrimoniul Muzeului Judeţean vor fi expuse în Spania. „Am trimis 80 de piese la Muzeul Naţional de Istorie a României pentru a participa la o expoziţie care va avea loc în iulie – iulie în Spania, la Madrid. Expoziţia este dedicată epocii bronzului şi începutului epocii fierului. Am trimis o mare dintre piesele pe care le avem – unelte, arme, ceramică, tezaurul de la Lozna, vase, obiecte de podoabă”, a mai spus Aurel Melniciuc.
foto 1 – vase din Cultura Yangshao
foto 2 – vas din Cultura Cucuteni, descoperit la Ripiceni