Un bărbat şi-a curmat viaţa într-un mod cumplit după ce a avut două tentative de suicid în decurs de doar câteva zeci de minute. Din păcate cazul nu este singular, o femeie fiind şi ea pe punctul de a-şi lăsa cei patru copii orfani după ce ar fi înghiţit voluntar o substanţă necunoscută. Astfel, după o perioadă de aproape două luni în care nu au mai avut de-a face cu multe cazuri de acest fel, cadrele medicale spun că în ultima săptămână numărul tentativelor de suicid s-a înmulţit îngrijorător.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
Primul caz grav a ajuns în atenţia medicilor, marţi. Bărbatul, în vârstă 62 de ani, din comuna Roma a fost diagnosticat cu o afecţiune neurologică şi se afla sub tratament cu medicaţie de specialitate, însă obişnuia să consume şi băuturi alcoolice, deşi acest lucru era complet contraindicat. Soţia bărbatului îi accepta acest viciu, deşi era conştientă că îi face rău, mai ales că bărbatul avea tendinţe suicidale şi devenea agresiv atunci când consuma alcool. Aşa s-a întâmplat şi marţi, când acesta a plecat de dimineaţă la cabinetul medical din comună pentru a-şi lua reţeta. Bărbatul a ajuns acasă după aproape cinci ore, în stare de ebrietate, iar la scurt timp, după ce a avut o discuţie în contradictoriu cu soţia lui, a luat un cuţit de pe masă, cu care s-a tăiat în zona antebraţului stâng.
Plin de sânge, acesta a ieşit din casă şi s-a aşezat pe prispa casei, iar soţia lui l-a lăsat, în speranţa că se va calma.
„Nu s-a mai putut face nimic”
După 20 de minute, când a observat că bărbatul nu mai intra în casă, femeia a ieşit să îl caute, însă acesta nu mai era în faţa casei. A început să îl caute prin gospodărie, descoperind că acesta şi-a confecţionat un ştreang pe care l-a agăţat de o grindă în anexa gospodăriei şi şi-a pus capăt zilelor. Speriată femeia a început să ţipe alertând un vecin care a venit în gospodăria celor doi, iar ulterior a sunat la 112, pentru a cere ajutorul cadrelor medicale.
O ambulanţă cu medic din cadrul SMURD a ajuns în scurt timp la faţa locului. „Nu s-a mai putut face nimic, decât constatarea decesului, care a survenit, cel mai probabil, prin asfixie mecanică”, a declarat un asistent din cadrul UPU-SMURD.
Rudele sunt în stare de şoc şi spun că bărbatul a mai avut o mulțime de tentative de acest fel până acum. Acesta apela la astfel de metode mai ales când consuma alcool, dar tot timpul tentativele au fost dejucate de membrii familiei.
Cazul a intrat şi în atenţia poliţiei, care a dispus efectuarea unei autopsii pentru a se stabili cu exactitate cauza morţii.
Femeie în stare gravă după ce ar fi băut antigel
La scurt timp, o femeie în vârstă de 34 de ani, a ajuns la Urgenţe în stare critică, după ce a fost găsită inconştientă de soţul ei în casă. Mamă a patru copii, cel mai mic de doar doi ani jumătate, femeia era de ceva timp mai depresivă, potrivit apropiaţilor. Soţul le-a spus medicilor că presupune că partenera lui ar fi băut antigel.
Femeia a fost transferată direct pe Secţia de reanimare, medicii încercând să o stabilizeze şi să limiteze gradul de afectare a organelor interne. Aceştia nu au putut stabili exact originea substanţei înghiţite de pacientă, dar a fost metabolizată de rinichi şi ficat şi a ajuns în sânge, astfel că starea este una foarte gravă. „Gradul afectării organelor interne este în proporţie de 85%. Starea pacientei este foarte gravă. Aceasta este intubată, cu prognostic rezervat”, a spus un angajat al Spitalului Judeţean.
TelVerde pentru persoanele cu depresie
Începând de săptămâna trecută, în România există un TelVerde pentru persoane cu depresie. Acesta este un proiect național prin care românii se pot testa gratuit să vadă dacă suferă de depresie. Există și un număr de telefon respectiv, 0800 0800 20, unde oamenii pot suna gratuit în situații de criză emoțională. Este o linie Tel Verde, disponibilă 24/7 la capătul căreia se află voluntari specializați care pot oferi suport şi consiliere sub protecţia anonimatului apelantului. Peste 50 de absolvenţi şi studenţi ai facultăţilor de psihologie au fost învăţaţi să asigure suport primar în situaţii de criză emoţională prin intermediul acestei linii telefonice gratuite, fie persoanei în criză, fie să dea indicaţii unui apropiat al acesteia.