Orașul Săveni este reconstruit având ca pol de dezvoltare Liceul Tehnologic din localitate. Cu aproape 8.000 de locuitori în acte dar cu mai puțin de 3.500 în realitate, în Săveni se renovează școli și se construiesc spații de joacă pentru copii. Potrivit primarului Relu Târzioru, în derulare se află acum investiții de peste 20 de milioane de euro iar multe dintre ele sunt făcute pentru a atrage tinerii din zonă la liceu.
„Foarte puțini din cei plecați se mai întorc, aș putea spune că 80-90% nu se mai întorc. Așa că mergem pe dezvoltarea liceului, la ora actuală este unul dintre cele mai dotate licee din țară. Facem tot posibilul să-i aducem aici, pentru că la Botoșani au de suportat costuri mai mari. Dacă vin tinerii la școală și își întemeiază aici o familie iar noi îi ajutăm cu un apartament sau o casă, atunci sunt șanse să rămână. Avem vreo 5 scări de bloc deja unde media de vârstă este de sub 30 de ani”, explică Relu Târzioru.
Bănci inteligente și apartamente mobilate pentru tineri
Unul dintre cele mai complexe proiecte aflate în derulare vizează regenerarea urbană și presupune investiții pntru copii și tineri. „Reabilităm Școala 1 și Grădinița cu Program Prelungit, avem în vedere Sala de sport de la Școala 2 și un bloc cu 12 locuințe sociale care va fi complet dotat, inclusiv cu mobilier. Adică tinerii care vor primi locuința vor avea tot, inclusiv televizor sau veselă de bucătărie”, spune primarul de la Săveni.
În cadrul proiectului va fi prelungit și modernizat și pietonalul din Săveni iar mobilierul stradal va fi unul inteligent, adică băncile vor fi dotate cu wi-fi și cu stații de încărcat telefoanele. De asemenea, în scurt timp vor fi construite și 6 spații de joacă precum și parcuri de odihnă pentru vârstnici. Investițiile sunt masive iar banii provin de la guvern, din fondurile europene precum și din granturi oferite prin fondurile norvegiene.
Riscă să dispară prin depopulare
În curând va intra și piața din oraș în renovare, pentru 1 milion de lei primiți prin AFIR. „Va fi o piață închisă, sectorizată, cum e piața Viilor din Botoșani. În maximum 6 luni va fi gata”, susține Relu Târzioru. Mai mult, primarul de la Săveni va pleca zilele acestea la Mediaș pentru a discuta despre posibilitatea extinderii rețelei de gaz metan în nordul județului.
Depopulat și îmbătrânit din cauza migrației și a sporului natural, Săveniul riscă să dispară în câteva zeci de ani. Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2018 orașul avea doar 200 de copii de vârstă preșcolară, adică la nivel de creșă și grădiniță. În sistemul preuniversitar, deci în primar, gimnaziu și liceu, figurau 1364 de elevi, ceea ce înseamnă echivalentul unei singure școli dintr-un oraș mediu spre mare.
Nici celelalte date statistice înregistrate de la Săveni nu sunt de natură să creeze o perspectivă optimistă. Astfel, sporul natural este negativ iar la 62 născuți în 2018 s-au înregistrat 107 decese. Tot în 2018, orașul avea 816 angajați și 60 de șomeri.