Ajuns la Botoşani pentru a face campanie electorală candidatului PSD la Primăria Comunei Vlăsineşti, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut timp de două zile un tur de forţă din dorinţa de a cunoaşte realităţile agricole botoşănene. Acesta a vizitat sâmbătă dimineaţă Piaţa Centrală din municipiul Botoşani, apoi s-a deplasat la Săveni pentru a se întâlni cu asociaţiile de legumicultori, a fabricanţilor de caşcaval tradiţional, dar şi cu fermierii, primarii şi administratorii judeţului.
Vizită în piaţa goală
Ministrul, care a vrut să înlocuiască frunza din brandul de ţară cu o oaie, a demonstrat la Botoşani o personalitate ce pendulează între formarea comunistă şi sufletul său de poet. Cele mai interesante discuţii le-a purtat în biroul primarului de Săveni, unde erau de faţă parlamentari, şefi ai judeţului, dar şi directorii săi din subordine.
Astfel, după ce a vizitat piaţa din Botoşani la ora 6 fix dimineaţa, ministrul a ţinut să precizeze şi aspectele „nelalocul lor”. A pomenit astfel de samsari, dar a ţinut şi să semnaleze că nu a întâlnit administraţia pieţei, care, „se trezeşte mai târziu, probabil, sau are un alt program de lucru în afara fermierului şi al producătorului”. Prefectul Dan Şlincu a încercat să ofere o explicaţie, însă ministrul a ripostat vizibil determinat. „Având în vedere că mănâncă în fiecare zi, ar trebui să fie acolo! Toţi mâncăm în fiecare zi. Şi din acest punct de vedere avem o misiune onorantă, dar şi eficientă în care trebuie să fim alături de fermier. Şi să n-aud pe vreun specialist care spune «Ştiţi…eu astăzi e sâmbătă»”, a conchis ministrul.
Şorţuleţe cadou pentru femierii care „se apleacă”
Petre Daea a deschis şi subiectul programului de subvenţionare a producătorilor români de roşii în extrasezon. „Au stat în solarii cu foc, cu haine suplimentare peste ei, îmbrăcaţi suplimentar, îmbrăcându-se cu haine mai groase pe ei, cu mâinile, că legumele nu se fac decât în genunchi. Să nu spună cineva că stă drepţi şi plantează! S-apleacă! Şi ca să te apleci, înseamnă efort!!!”, a fost descrierea făcută de ministru, iar ca să recompenseze personal aceste eforturi Daea a scos din geanta sa 17 şorţuleţe şi tot atâtea cartoane, prin care fermierii din programul guvernamental să se distingă, la tarabă, de ceilalţi vânzători de tomate. Însemnele urmează să ajungă la producători prin intermediul directorului Cristian Delibaş.
În judeţul Botoşani sunt 60 de producători de tomate în extrasezon, iar dintre aceştia 17 au ieşit deja cu prima recoltă la vânzare în pieţele din judeţ.
După ce a vizitat sâmbătă dimineaţă şi instalaţiile de irigare din nord-estul judeţului, ministrul Daea a solicitat pe un ton foarte hotărât ca factorii locali să finalizeze lucrările de reparaţii la pompa de irigaţii din Manoleasa până pe 30 iunie. Pentru a-i obliga să se ţină de cuvânt, ministrul a promis să se întoarcă la Botoşani la data respectivă, să verifice personal stadiul lucrărilor.
Discursuri mobilizatoare ca în era comunistă
Aşteptat cu talgere de caşcaval şi fructe proaspete, însoţit peste tot de câteva zeci de reprezentanţi ai administraţiei şi ai politicii social-democrate din Botoşani, ministrul Daea este, parcă, desprins din tablourile de dinainte de 1989. Fost şef de fermă la Cooperativa Agricolă de Producţie (CAP) Siseşti, judeţul Mehedinţi, şi absolvent al Institutului de Pregătire a Cadrelor de Conducere din Economie şi Administraţie, ministrul Daea îşi trădează la fiecare pas formarea comunistă. Regăsim în discursul său cuvântările mobilizatoare, solicitările dictatoriale ale celor care vorbeau în public înainte de 1989, dar şi accente poetice.
CASETA:
Declaraţiile de la Botoşani ale ministrului Petre Daea
– „Fermierul român pentru ministrul Daea este sfânt! Ei sunt minierii de la suprafaţa ţării!”
– „Astăzi am văzut lucruri bune la Botoşani! Dumneavoastră aţi înţeles mesajul meu: trebuie să rămâneţi tot timpul cu arma la picior! În orice moment să daţi răspuns la întrebările: încotro? şi pentru cine? Eu vă pot spune: pentru fermier! Încotro? Tot înainte!”
– „(n.r. – Amenajamentele pastorale) Să le faceţi! Să le faceţi pentru că sunteţi într-o zonă foarte importantă a ţării! Să le faceţi pentru că e un potenţial extraordinar! Să le faceţi pentru că sunt, e condiţie pentru a lua subvenţii! Să le faceţi pentru că aşa putem creşte randamentele la unitatea de suprafaţă! Să le faceţi pentru că aveţi o suprafaţă de 88.000 de hectare!”
– „Structurile politice şi administrative ale judeţului sunt ancorate în realitatea zilnică a judeţului, unde dumneavoastră, ca oameni ai Ministerului Agriculturii trebuie să fiţi tot timpul!!”
– (n.r.- Către directorii din subordinea ministerului său) „O să vă spun acum nişte lucruri care vă aparţin şi din când în când ar trebui să vă şi notaţi ce vă spun!!”
– „Vă rog imediat să faceţi actele pentru că la Ministerul Agriculturii nu stă o clipă! Banii sunt în buget şi pleacă imediat ca să le dăm oamenilor banii pe care-i merită din plin! Şi acest program este pe opt ani de zile! E programul partidului, este programul guvernului, este programul ţări!!!” (n.r.-despre programul de subvenţionare a culturilor de tomate româneşti în extrasezon)
– „Eu am trecut prin inimă astăzi tot ce am văzut în Botoşani. Mi-am dat seama că aici sunt oameni valoroşi, care merită să fim împreună tot timpul şi mai ales la greu”
– „Nu plec cu salutul de a-mi lua la revedere ci dea-mi păstra în minte că trebuie să vă salutăm”
– Schimb de replici între ministru şi Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole, în timpul şedinţei de la Săveni:
Ministru:”Vreau să vă felicit că aveţi aici 64 de fermieri…
Director:…60…
Ministru (cu ton glumeţ): Am fost eu mai darnic…(cu ton serios şi ameninţător): Mi-e teamă că nu se potriveşte cu evidenţa mea şi s-ar putea s-o păţeşti!
Director:…Aşa am raportat….
Ministru (căutând printre hârtii): Dar să fii atent, că dacă nu se potriveşte-i bai!!! (găsind hârtia): Suntem la Botoşani, da? 60! E în regulă! E bine!!”