Peste 150 de vârstnici din Ștefănești vor beneficia, peste o lună, de un centru de zi și de o unitate de asistență la domiciliu. Potrivit primarului Florin Butura, asistența poate fi extinsă chiar la 500 de persoane, dacă se va folosi un sistem de programare optimizat. „Este o investiție făcută pe fonduri europene, noi credem că va deveni operațională peste o lună, maximum două. Trebuie să mai facem angajări și să încheiem contracte pentru software, avem procedura deschisă”, a spus Butura.
Investiția a costat 3,6 milioane de lei și a vizat reabilitarea fostei brutării, cu o suprafață de peste 575 de metri pătrați. Au fost amenajate un birou de recepție, un cabinet medical care funcționează și pe post de cabinet psihologic, o bucătărie, o sală de mese, grupuri sanitare cu dușuri, spații cu jacuzzi și saună, dar și spații pentru diverse activități.
Bătrânii netransportabili, îngrijiți la domiciliu
Centrul de zi va asigura îngrijire ambulatorie și are o capacitate de 50 de persoane simultan, adică de 100 de persoane pe zi, ceea ce-l face pe primar să creadă că, pe bază de programare, va putea să asigure servicii pentru 500 de seniori din oraș. Investiția se adresează vârstnicilor cu afecțiuni acute sau cronice și care au capacitate limitată de deplasare și un anumit nivel de dependență față de aparținători.
La rândul său, unitatea de îngrijire la domiciliu va asigura sprijin pentru 50 de persoane, fiind vizate cazurile grave medical, cu precădere persoanele netransportabile. Pentru aceștia va fi angajat personal specializat care se va deplasa la domiciliul bătrânilor care au nevoie de asistență, după înregistrarea acestora într-o bază de date.