spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeInterviu„La Botoșani lumea chiar dorește să se vaccineze”

„La Botoșani lumea chiar dorește să se vaccineze”

Monica Adăscăliţei, directorul DSP Botoşani, susţine că judeţul stă bine la vaccinarea anti-Covid şi că singurul lucru de care mai avem nevoie este să primim cât mai multe doze.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

 

Reporter: – Cum stăm după prima lună de la începutul vaccinării?

Monica Adăscăliţei: – Până acum am primit 10.978 de doze de vaccin Pfizer, 1.000 de doze de vaccin Moderna și 360 de doze de AstraZeneca. În total, 12.338 de doze. Până acum s-au vaccinat cu prima doză Pfizer 6.555 de persoane, au făcut rapelul 3.662, cu prima doză Moderna s-au vaccinat 740 de persoane, iar de astăzi începe administrarea vaccinului AstraZeneca. Numărul de doze a fost adus în Botoșani în funcție de programări, de numărul total de pacienți dornici de vaccinare, dar și de fluxurile pe care le puteam deschide, acceptate de Bucureşti. La noi s-au putut vaccina maxim 240 de persoane pe zi până în prezent în întreg județul.

– Sunteți mulțumită de modul în care s-a derulat până acum campania de vaccinare?

– Din punct de vedere al desfășurării activității în centrele de vaccinare, la modul cum au lucrat colegii din aceste centre, personalul medical, mă refer aici mai ales la colegii din medicina școlară, care au depus un efort extraordinar și cărora vreau să le mulțumesc personal, totul s-a desfășurat fără probleme deosebite. Faptul că sunt în continuare foarte multe cereri, în continuare sunt multe persoane care doresc să se vaccineze, îmi dă speranțe că lucrurile sunt pe un făgaș normal. Există o cerere destul de mare și lumea a conștientizat că singura soluție este vaccinarea, iar acesta este un lucru îmbucurător.

– Se puteau face mai multe fluxuri de vaccinare?

– Având în vedere că la nivel național și european a fost un decalaj în privinţa importului de vaccin pe câteva săptămâni, s-a redus numărul de fluxuri de vaccinare. Noi pornisem la început cu ideea de a deschide 12 centre, dar, având în vedere aceste probleme la importare, s-a micșorat numărul de fluxuri la nivel național și au fost repartizate de la București pe fiecare județ în parte un anumit număr de fluxuri. Astfel, județul Botoșani a primit pentru a doua etapă de vaccinare patru fluxuri, adică 240 de persoane vaccinate în fiecare zi.

– De astăzi vor fi mai multe fluxuri?

– Da, începând de astăzi vor mai fi încă trei fluxuri la nivelul județului. Un flux de 60 de persoane la Liceul Pedagogic, unul la Flămânzi și unul la Săveni. La aceste fluxuri noi deocamdată se va vaccina doar cu AstraZeneca.

– Vor avea prioritate cadrele didactice?

– Cadrele didactice, persoanele care au fost programate și ulterior scoase din platformă acum două săptămâni, vor putea fi și ele vaccinate începând de astăzi.

– Și va începe și vaccinarea personalului esențial care a fost, de asemenea, amânată…

– Exact, tot personalul care este trecut în etapa a doua de vaccinare, inclusiv personalul din Ministerul de Interne, care va avea un flux separat de vaccinare, și toți angajații din instituțiile cuprinse în faza a doua.

– Care este procentajul de vaccinare în privinţa cadrelor medicale după mai bine de o lună de la startul campaniei de vaccinare?

– Per total, la nivelul județului, avem peste 60% din personal vaccinat deja. Faptul că și colegii care au trecut prin Covid au preferat să facă vaccinul este un lucru îmbucurător. Am observat că și dintre cei care încă mai aveau un mic titru de anticorpi au preferat să se vaccineze. În Spitalul Județean procentajul este chiar și mai mare, până aproape de 80%, mai ales că la început, în toamnă, nu erau mulţi doritori. Atunci nici nu au fost foarte multe detalii despre vaccin, iar colegii care au fost un pic sceptici la început au văzut după primele două, trei săptămâni că cei care s-au vaccinat nu au avut reacții adverse, nu au fost probleme deosebite. Poate și acest lucru a fost un factor pentru a-i motiva să se vaccineze.

–  Practic Spitalul Județean are cel mai mare procentaj în privinţa personalului medical vaccinat din județ.

– Spitalul Județean este al treilea ca mărime din țară şi are un număr foarte mare de cadre medicale. În acest context este oarecum firesc ca şi cel mai mare procentaj să îl dea Spitalul Judeţean. Colegii mei s-au informat despre acest vaccin și, în marea lor majoritate, au ales să se vaccineze.

– Cadrele didactice și-au manifestat dorința de vaccinare?

– Colegii din învățământ s-au înscris pe liste în număr foarte mare. Unii dintre ei au reușit chiar să se programeze înainte de sistarea programului de vaccinare, alții chiar s-au vaccinat, fie în centrele din Botoșani, fie în județele vecine. Procentul celor care doresc să se vaccineze este undeva la 70-75% în prezent.

– Câți profesori și elevi au fost depistaţi cu Covid în prima săptămână de şcoală?

– În prima săptămână am avut patru elevi și trei cadre didactice. Dar în aceste cazuri este exclusă contaminarea la școală, pentru că, în momentul în care devii pozitiv, se socotesc cinci-șapte zile în urmă perioada în care ai contractat virusul. Deci cei care au prezentat simptome și au fost depistați pozitivi sunt contaminați cu cel puțin o săptămână înainte. În urma anchetelor epidemiologice s-a stabilit că toată lumea a purtat mască în permanență, nu au fost în niciun moment neprotejaţi, deci nu a fost nevoie să se ia măsura carantinării sau închiderii clasei respective, ci s-au dezinfectat, s-au luat măsuri de igienă la nivelul clasei, iar activitatea continuă în momentul de față în scenariul în care a început fiecare clasă.

– Acum sunt testați la școală elevii?

– Este un ordin comun în care a fost adusă în discuție folosirea testelor antigen pentru testarea rapidă în cadrul școlilor. Aceste teste se dau, însă, doar în școlile unde sunt cabinete școlare, pentru că trebuie manevrate de personal medical. La nivelul județului Botoșani este, însă, un deficit foarte mare pe medicina școlară. În ceea ce privește aceste teste le vom distribui medicilor școlari și cabinetelor școlare unde există personal calificat, iar în județ, unde nu avem cabinete școlare, vom lua legătura cu medicii de familie pentru a face o colaborare cu aceştia, prin intermediul primăriilor. Copiii pot fi testați doar cu acordul părinților și în prezența acestora, așa cum consider că este necesar, pentru că un copil din clasele I-IV sau chiar I-VIII se poate speria, poate avea diferite reacţii la testarea propriu-zisă. Vom avea o întâlnire cu cei de la Inspectoratul Școlar, cu medicii școlari, și vom vedea care vor fi cele mai bune soluții. Oricum, copiii când prezintă simptome le sunt anunțați părinții și aceștia pot lua copilul să meargă la medicul de familie sau la urgențe.

– Care sunt diferenţele dintre vaccinul Pfizer şi cel produs de Moderna?

– Dacă ne uităm la structura ambelor vaccinuri vedem că merg pe același principiu, ARN mesager.  Singurele diferențe ar putea fi poate la stabilizatorii care sunt în vaccinuri și recomandarea ca a doua doză să se facă la 21 de zile la vaccinul Pfizer și la 28 de zile la vaccinul Moderna. De asemenea, vaccinul Pfizer se depozitează la -80°C, în timp ce vaccinul Moderna la -20°C.

– Iar la AstraZeneca ce diferenţe sunt?

– Acesta este un vaccin clasic, ca și structură este bazat pe viruși atenuaţi, la fel ca vaccinul gripal. Deși vaccinurile ARN mesager, precum primele două, sunt studiate de foarte mult timp, formula în care sunt puse pe piață este una relativ nouă.

– Mulți dintre cei care s-au vaccinat cu a doua doză de Pfizer au avut unele reacții adverse mai pronunțate. Care este explicația?

– După prima administrare a vaccinului, organismul deja începe să producă anticorpi. Abia după a doua doză, însă, la 7-10 zile persoana va avea numărul maxim de anticorpi. Faptul că după a doua doză organismul unor persoane vaccinate a prezentat acele simptome postvaccinare denotă că organismul respectiv a recunoscut informația pe care vaccinul a dat-o, și atunci acele simptome demonstrează faptul că organismul începe producerea anticorpilor.

– Au fost raportate reacții adverse severe până în prezent la vaccinare?

– Nu am avut reacții adverse deosebite până în prezent la nivelul județului Botoșani. Doar reacții ușoare, care se fac postvaccinare, acele simptome pseudogripale, astenie, mialgie, artralgie sau subfebrilitate. Vreo 10 cazuri au fost cu prurit, dar fără șocuri anafilactice.

– Apar din ce în ce mai multe tulpini ale acestui virus și chiar mutații ale acestora. Vor face față aceste vaccinuri noilor tulpini?

– Aceste vaccinuri sunt făcute să funcționeze pe coronavirus, pe structura de bază a acestuia, iar formele de tulpini care apar sunt tot din coronavirus. Deci atâta timp cât vaccinul acționează împotriva coronavirusului, clar că și aceste tulpini vor fi combătute de aceste vaccinuri.

– Sunt mai periculoase noile tulpini?

– Din datele pe care le avem la ora actuală nu s-a demonstrat că ar fi mai periculoase ele în sine, dar sunt mult mai contagioase, asta este clar. Nici nu s-a studiat foarte mult virulența acestei tulpini, dar este cert că se răspândește mult mai ușor. Nu s-a verificat la nivelul județului dacă dintre decesele de Covid a existat și tulpina britanică, dar cazurile pe care le-am descoperit noi au fost forme ușoare până în prezent. Matematic vorbind, însă, dacă se păstrează procentul de cazuri grave la totalul de cazuri descoperite, automat ar crește și numărul de cazuri grave dacă vorbim de o răspândire mai mare.

– Ce puteți spune despre cazurile descoperite în județ cu noua tulpină?

– Pacienţii diagnosticaţi cu noua tulpină britanică au rămas în izolare, toţi având forme ușoare. Niciunul dintre aceştia nu a dezvoltat o formă medie spre gravă a bolii. Pacienții nu au de suferit din acest punct de vedere, doar că am avut un număr mai mare de persoane pozitive pe o suprafață mai mică.

– Este posibil să mai existe cazuri cu tulpină britanică în județ?

– Mai mult ca sigur, în momentul în care avem o răspândire mare pe anumite zone, fie focare familiale, fie focare comunitare, clar că este posibil să mai fie astfel de cazuri. Deja fiind tulpina în județ, nu știm când a apărut și câte persoane a afectat.

– Totuși au apărut și persoane care au făcut Covid după vaccinare.

– Cei care s-au vaccinat erau deja pozitivi în momentul în care s-au vaccinat. Ce este îmbucurător, însă, este că absolut toți au prezentat forme ușoare, chiar dacă unele dintre persoanele respective prezentau și alte boli asociate, precum boli autoimune, nu au avut nevoie de spitalizare, fără că evoluția bolii să fie una nefavorabilă. Asta demonstrează totuși că acest vaccin și-a făcut treaba. De altfel, studiile nu spun că nu faci boala dacă te vaccinezi, ci că, dacă te infectezi, faci o formă ușoară. Vom vedea, va depinde foarte mult şi de la organism la organism.

– Vom avea nevoie din ce în ce mai mult de acest vaccin pentru a ieși din țară?

– Depinde de cum va manageria această problemă fiecare stat în parte. În primul rând ție, ca individ, acest vaccin îți dă o siguranță în plus, te ajută să te protejezi și să îi protejezi pe cei din jur. Dacă numărul de persoane imunizate la nivel mondial va fi mai mare, automat gradul de contaminare va fi mai mic în momentul în care vom merge în alte state.

– Există vreo diferență între imunitatea dobândită după boală și cea dobândită după vaccinare?

– Fiecare organism reacționează singular, am avut pacienți care au trecut prin boală și care au avut un titru foarte mare de anticorpi, care au rezistat până la șase luni de zile, dar am avut pacienți care au trecut prin boală și nu au dezvoltat niciun anticorp. Primii dintre cei care au fost vaccinați până acum cu acest ARN mesager şi deja au făcut şi a doua doză de vaccin şi au dozat anticorpii prezintă un titru semnificativ de anticorpi. Asta demonstrează că acest vaccin a adus o informație importantă organismului și l-a ajutat să producă foarte rapid anticorpi. Acum vom vedea în evoluţie dacă acești anticorpi vor rezista în organism mai mult timp. Fiind un vaccin nou, nu avem mai multe informații. În timp vom vedea dacă anticorpii se vor menține și pentru cât timp. Cert este că vorbim de aceeași anticorpi, nu există anticorpi făcuți natural și anticorpi produși artificial. Organismul produce anticorpi în momentul în care primește informația cu virusul, fie prin boală, fie prin vaccin.

– Dacă anticorpii dispar după o anumită perioadă, există posibilitatea ca acest vaccin să devină unul sezonier?

– Aceste vaccinuri care au apărut acum vor fi studiate în timp. Asta putem spune cel mai sigur anul viitor, în momentul în care vom vedea câți vor prezenta anticorpi și mai ales pentru cât timp. Fie vaccinurile actuale se vor îmbunătății, dacă va fi cazul, fie vor apărea variante îmbunătățite, fie vor apărea alte vaccinuri. Dar în momentul de față, după ce primele persoane vaccinate și-au dozat anticorpii, toți au prezentat anticorpi după vaccin. Unii cu un titru mai mic, alții cu un titru mult mai mare, depinde de fiecare organism. Dezvoltarea anticorpilor depinde de individ, asta trebuie să înțeleagă oamenii, nu depinde neapărat de vaccin sau de boală. Vaccinul le duce informația în organism, iar organismul are o reacție naturală și produce anticorpi. La unele persoane se produc mai mulți anticorpi, la alții mai puțini.

– Este mare cererea pentru vaccin?

– Cererea cea mai mare este pentru persoanele trecute de 65 de ani, oamenii vor să se vaccineze.  Pe lângă personalul esențial, am observat că și foarte multe persoane tinere doresc să se vaccineze. Spre surprinderea mea, la Botoșani lumea chiar dorește să se vaccineze.

– Dar, din păcate, încă nu pot, pentru că ei intră în faza a treia.

– Din discuțiile pe care le-am avut la nivel național, numărul de vaccinuri va fi mai mare în perioada următoare. Acum, într-adevăr, a fost o mică sincopă în aprovizionarea la nivel european, dar se pare că oarecum se ajunge pe o linie de normalitate din acest punct de vedere.

– Când va începe etapa a treia a campaniei de vaccinare?

– La o primă evaluare, se pare că faza a treia va începe după data de 15 martie. Ziua exactă nu o pot ști,  dar dacă se va aduce suficient vaccin în țară, la fel ca în această perioadă, înseamnă că va începe și faza a treia. Scopul este de imunizare prin vaccinare a unui cât mai mare număr de oameni. Atâta timp cât sunt cereri și vor fi vaccinuri, că va fi Pfizer, Moderna sau AstraZeneca sau vor fi alte firme, în timp o se înceapă şi imunizarea în masă. Este posibil ca în scurt timp oamenii să își poată alege tipul de vaccin pe care să îl primească.

– Ce ar putea fi îmbunătățit la campania de vaccinare în acest moment?

– Să fie un număr mai mare de doze, pentru că noi capacitate de a vaccina avem. Am pregătit centrele de vaccinare, avem și centre de vaccinare în așteptare de a fi aprobate pentru deschidere la Bucecea, Ștefănești, Vorona, Darabani. În momentul de față avem personal și sper în continuare în colaborarea colegilor medici, care se implică în această campanie, inclusiv colegi stomatologi. Spre exemplu, la Flămânzi, medicul coordonator este un medic de la Spitalul Judeţean, care va face naveta. La Săveni, de asemenea, este un medic de familie din Vlăsineşti, doamna doctor Alina Ciobanu, care va fi coordonator pe centru. Deci suntem pregătiţi să mai deschidem centre, dar vom vedea cum vor fi aprobate fluxurile de la Bucureşti.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare puternică
1.7 ° C
1.7 °
0.5 °
91 %
2.1kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...