Sindicaliştii din sistemul educaţional se pregătesc de proteste. Subfinanţarea sistemului, lipsa dialogului social, refuzul guvernanților de a majora salariile personalului didactic, neasigurarea sumelor necesare pentru calculul corect al salariilor, dezinteresul de a se asigura vaccinurile pentru cadrele didactice care în această perioadă sunt expuse riscului îmbolnăvirii cu Coronavirus, tăierea voucherelor de vacanţă sunt câteva dintre problemele care îi determină pe sindicalişti să iasă în stradă.
„Există decizii ale Curţii Constituţionale care spun foarte clar că, atunci când legiferează, Parlamentul trebuie să ţină cont de faptul că învăţământul este declarat, prin lege, prioritate naţională. Politicienii nu tratează învăţământul drept prioritate naţională, fapt dovedit de procentul din PIB acordat prin proiectul de buget pe anul 2021. Avem 2,5% din PIB, în condiţiile în care legea prevede 6% din PIB. Sistemul educaţional nu a primit niciodată 6% din PIB. Sistemul educaţional este subfinanţat şi, în aceste condiţii, nu se poate face un învăţământ de calitate”, a declarat Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI).
Liderul LSI a explicat că s-a aşteptat publicarea proiectului de buget şi urmează a se lua o decizie în privinţa protestelor. „Suntem în perioada de consultări. Urmează să avem şi un colegiu naţional şi vom stabili acolo un calendar al protestelor”, a afirmat Liviu Axinte, adăugând că anul 2021 se anunţă a fi un an al revoltelor în stradă, în condiţiile în care, într-un an de criză, Guvernul Cîţu nu are niciun plan de redresare, ci doar de tăiere a unor drepturi.
FSLI dezaprobă politica prin care este refuzată orice formă de dialog social
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, structură din care face parte şi Liga Sindicatelor din Învăţământ Botoşani, dezaprobă politica Guvernului Cîțu prin care este refuzată orice formă de dialog social. Cele trei federații sindicale reprezentative din învățământ au suspendat o acțiune de protest programată la Bucureşti pentru care au obținut aprobare, pentru ca reprezentanții lor să se întâlnească cu premierul Florin Cîțu. Acesta însă a refuzat să dialogheze.
În numele celor peste 165.000 de membri de sindicat pe care-i reprezintă, FSLI dezaprobă „munca asiduă” a guvernanţilor orientată doar spre tăierea cheltuielilor, pentru a reduce cât mai mult deficitul, fără ca aceasta să fie o cerință imperativă a celor de la Bruxelles.
Liderii FSLI susţin că această politică a ușilor închise promovată de Coaliția: PNL-USR PLUS-UDMR le amintește de perioada nefastă a Guvernului Boc din anii 2009 – 2010, când austeritatea impusă a fost cuvântul de ordine. Aceştia solicită intervenția președintelui Klaus Iohannis, având în vedere că bugetul de austeritate propus pentru educație va însemna eșecul programului “România Educată”.
Liderii federaţiilor sindicale din educaţie vor să discute cu Klaus Iohannis
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”, în numele a peste 300.000 de salariaţi din învăţământ, i-au cerut preşedintele Klaus Iohannis o întâlnire „pentru a discuta problemele existente în sistemul de învăţământ , a căror rezolvare se impune cu celeritate”. „Ne adresăm Domniei Voastre în calitate de mediator între stat şi societate, întrucât, de la învestirea Guvernului Cîţu şi până în prezent, domnul prim ministru Florin Vasile Cîţu a tratat cu indiferenţă solicitările noastre de dialog, în vederea discutării şi identificării celor mai bune soluţii pentru rezolvarea problemelor stringente ale sistemului şi ale salariaţilor săi, refuzând orice întrevedere cu reprezentanţii federaţiilor sindicale reprezentative din educaţie”, se arată în adresa comună transmisă astăzi, 12 februarie, preşedintelui ţării.