Un polițist botoșănean care a urcat beat la volanul unui autoturism și a provocat un accident rutier a dat vina în toată această tărășenie pe noul coronavirus. Doar că judecătorii nu l-au crezut și l-au condamnat la opt luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.
Între timp polițistul s-a pensionat, iar acum va trebui să muncească în folosul comunității pentru a scăpa de pușcărie.
Protagonistul acestei întâmplări a fost Cristian Ioan Ciobanu, în vârstă de 48 de ani, fostul șef al postului de poliție Văculești, iar accidentul care l-a adus în această postură a avut loc în seara zilei de 1 aprilie 2020. Atunci, Cristian Ioan Ciobanu, care făcea naveta zilnic de la Dorohoi, a plecat de la serviciu spre casă, la volanul unui Logan. Pe DN 29, la intrarea în municipiul Dorohoi, pe un sector de drum în pantă, unde depășirea este interzisă, polițistul a depășit un Volkswagen Passat, dar la revenirea pe banda de mers Loganul a intrat în derapaj. Scăpat de sub control, autoturismul a ieșit de pe șosea pe sensul opus de mers și s-a oprit într-un copac, după care s-a răsturnat pe cupolă.
În urma impactului, Loganul a fost avariat, iar polițistul a fost transportat cu ambulanța la Spitalul Municipal Dorohoi, unde a rămas internat timp de șase zile, cu diagnosticul de politraumatism prin accident rutier, traumatism cranio-facial. La spital, polițistului i s-au recoltat probe de sânge pentru stabilirea alcoolemiei, iar analizele de laborator au pus în evidență o îmbibație alcoolică în sânge de 2,13 grame pe litru și respectiv 1,97 grame pe litru.
Anchetă demarată de procurori
Cazul a intrat în atenția procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, care au inițiat o anchetă pentru a elucida împrejurările în care a avut loc accidentul. Audiat, Cristian Ioan Ciobanu a arătat că, fiind în stare de urgență, avea atribuțiuni de verificare la domiciliu a persoanelor nou-venite din străinătate și care trebuiau să stea în izolare la domiciliu. Cum în acea perioadă existau mai multe temeri legate de infectarea cu SARS-CoV-2, și cum nici de la serviciu nu primea materiale de protecție – mască, mănuși, combinezon – el și colegii săi se dezechipau de ținuta de serviciu prin garaje sau alte locuri, pentru a nu duce virusul în familii.
Alcoolul, un bun dezinfectant
În plus, circula și zvonul că alcoolul este un bun dezinfectant. Prin urmare, în ziua cu pricina, a plecat cu mașina spre casă, dar pe drum s-a gândit cum să procedeze cu hainele de serviciu. A avut intenția de a lăsa autoturismul în parcarea de la Popasul Codreanu din satul Dealu Mare, iar apoi să ajungă în Dorohoi cu maxi-taxi. Doar că atunci transportul public nu funcționa și, în așteptarea mijlocului de transport în comun, polițistul ar fi deschis torpedoul autoturismului său, pentru a lua un pulverizator cu spirt medicinal. A luat acest dezinfectant, a pulverizat pe haine și pe mâini, însă în torpedo a văzut că mai erau trei sticluțe mici de băuturi alcoolice, pe care le achiziționase în vara anului 2019, în concediu.
Bănind că oricum va ajunge în oraș cu maxi-taxi, și dorind să se dezinfecteze, polițistul a băut toate sticluțele. Într-un final, când a realizat că maxi-taxi nu circula, a ieșit la ocazie. A făcut semn câtorva mașini, însă nu a oprit niciuna. În aceste condiții, știind că nu mai are mult de mers până la domiciliu, Cristian Ioan Ciobanu a hotărât să se urce la volan, cu intenția de a lăsa mașina într-o parcare de la intrarea în municipiul Dorohoi, dar nu a mai apucat pentru că la intrarea în oraș a avut loc accidentul.
Suspectul a cerut să fie judecat în formă simplificată
Pus să explice toată această înșiruire de evenimente, fostul șef de post a recunoscut că a condus băut și a regretat cele întâmplate. În schimb, pe 10 august 2020 el s-a pensionat din poliție. Când dosarul a ajuns în instanță, Cristian Ioan Ciobanu a recunoscut din nou totul și a cerut judecarea în procedură simplificată. Așa se face că pe 19 ianuarie, chiar la primul termen de judecată, magistrații Judecătoriei Dorohoi l-au condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
Timp de doi ani, el va trebui să respecte o serie de măsuri și obligații și va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Dorohoi sau la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Dorohoi, pe o perioadă de 60 de zile.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.