spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomePrima PaginăBolnavi în pericol pe patul de spital (video)

Bolnavi în pericol pe patul de spital (video)

♦ Secţia de Boli Infecţioase are probleme mai mari decât spitalele unde mulţi bolnavi au sfârşit tragic, iar prefectul şi şefa DSP cer soluţii imediate.
♦ La Spitalul TBC, o problemă asemănătoare a fost rezolvată în doar opt zile.

Problemele grave care persistă la una dintre cele mai importante secții ale sistemului sanitar botoşănean în această pandemie riscă să ducă la un conflict între autorităţile din judeţ. Astfel, conducerea Spitalului Județean de Urgenţă (SJU) a fost somată să rezolve problemele de la Secţia de Boli Infecţioase, după ce reţeaua electrică este în continuare deficitară, iar cea de oxigen nu face faţă cererii extrem de mari. În contextul în care demersurile pentru rezolvarea problemelor au rămas doar la stadiul de discuţii, acum, prefectul şi şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) ameninţă cu sancţiuni.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Reţeaua de la Secţia de Boli Infecţioase, în pericol să cedeze

În prezent, cea mai gravă situaţie este în privinţa instalației electrice de la Secția de Boli Infecțioase, care poate oricând să cedeze. Având în vedere că în orice moment s-ar putea produce o tragedie, prefectul Dan Nechifor a solicitat conducerii Spitalului Județean „Mavromati” să vină cu soluții. Asta după ce, la Spitalul TBC, o problemă asemănătoare a fost rezolvată în doar opt zile.

„Am adus la cunoștință și doamnei manager acest lucru, că dacă se vrea se poate. Avem opt zile, cred, de când am avut ultima discuție. Din ce știu eu pe SICAP (n.r. Sistem Informatic Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al achizițiilor publice) a fost publicat anunțul miercurea trecută. Sunt sigur că dacă se vrea se poate. Am discutat și cu conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, dacă în perioada imediat următoare nu se vor găsi soluții vom trece la aplicarea de sancțiuni”, a spus prefectul Dan Nechifor.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a declarat că până acum s-au tot dat avertismente, însă „nu mai avem răbdare și nici timp să mai facem așa ceva”, a atenţionat acesta.

Prefectul a mai spus recent că, în cazul în care spitalele din județul Botoșani nu vor prezenta siguranță în funcționarea, se are în vedere inclusiv suspendarea temporară a activității acestora. Acesta susţine că va cere Inspectoratului pentru Situații de Urgență noi controale și instructaje cu cadrele medicale vis-a-vis de ceea ce înseamnă operarea cu oxigen.

„Sper să înţeleagă că nu ne pute învârti aşa la nesfârşit”

Reprezentanţii DSP Botoșani recunosc că situaţia este foarte problematică. Pe de o parte, unitatea sanitară nu poate funcţiona cu o reţea electrică deficitară, existând riscul de incendii. Pe de alta, secția se ocupă exclusiv de bolnavii Covid cu forme medii şi grave, deci închiderea ei ar fi aproape imposibilă.

„Am avut o discuție, împreună cu domnul prefect, cu conducerea Spitalului Județean. Din punct de vedere al DSP-ului noi am luat legătura cu câteva firme care ar fi dispuse să participe la efectuarea lucrărilor, dar remedierea acestora probleme ține doar de Spitalul Județean. Sper să înţeleagă că nu ne putem învârti aşa la nesfârşit”, a spus medicul Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.

Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a declarat recent că este imperioasă intervenția la rețeaua electrică de la Secția de Infecțioase a Spitalului Județean, pentru a nu se ajunge în situația Spitalului de la Piatra Neamț și a Spitalului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că instalațiile sunt proiectate în anii ’70 și că nu fac față suprasolicitării provocate de pandemia de covid.

Probleme semnalate la finalul anului trecut

Un semnal de alarmă a fost tras şi la finele anului trecut chiar de către şeful secţiei, medicul primar Valentina Morcov, care a publicat un mesaj pe pagina ei de socializare.

„Secţia de Boli Infecţioase Adulţi se confruntă cu o problemă la care nu găseşte nimeni o soluţie: reţeaua electrică este subdimensionată şi nu face faţă consumului când sunt în priză mai multe concentratoare de oxigen, mai ales la etajul 2, unde nu există nici o sursă fixă de oxigen. Am prezentat situaţia conducerii spitalului şi doamna manager este dispusă să aloce suma necesară rezolvării problemei, dar nu găseşte nici o firmă dispusă să efectueze modificări la instalaţia electrică sub pretextul riscului de infectare”, este mesajul medicului infecţionist.

Secţia tratează exclusiv bolnavi de coronavirus şi a primit mai multe concentratoare de oxigen, vitale pentru ca vieţile acestora să nu fie puse în pericol. Însă, instalaţia electrică, la fel ca cea de oxigen, de la care au pornit toate problemele, este una veche nefiind proiectată pentru un consum masiv.

Firmele refuză să facă lucrări

Deşi problema ar putea părea a fi simplu de rezolvat, lucrurile nu stau însă aşa. Astfel, fiind vorba de saloane unde sunt trataţi bolnavi Covid, niciuna dintre firmele specializate în astfel de lucrări nu a vrut să accepte oferta unităţii sanitare. „Reprezentanţii unităţii sanitare s-au angajat să pună la dispoziţie echipament de protecţie, precum şi instruirea necesară echipării şi dezechipării celor care vor intra în saloane. Şi nu e ca şi cum electricienii vor lucra în saloane cu bolnavi. Saloanele vor fi eliberate dinainte, unul câte unul, vor fi dezinfectate şi nebulizate în prealabil”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

 

 

 

 

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...