La data de 9 februarie este sărbătorită în mod tradițional Ziua Mondială a Stomatologului, sărbătoarea profesională a dentiştilor şi medicilor stomatologi.
Ziua Mondială a Stomatologului este sărbătoarea profesională a dentiştilor şi medicilor stomatologi, celebrată în întreaga lume pe 9 februarie, în ziua comemorării Sfintei Apollonia, care este patroana celor suferinzi de durere de dinți și a stomatologilor. Era fiica unui funcționar de stat major în Alexandria, care credea în Hristos, pe vremea când mulți compatrioți ai ei erau păgâni. La vârsta de 49 de ani, în perioada persecuției creștinilor, a fost martirizată.
Călăul i-a extras dinții și i-a zdrobit maxilarele. Atunci ea a rezistat torturilor inumane, a fost fermă în credința ei și nu a renunțat la creștinism. În acel moment, ea a devenit patroana celor care suferă de durere de dinţi şi alte boli stomatologice, iar mai târziu şi a însăşi stomatologilor. „Sfânta Muceniță Apolonia îi protejează pe bolnavii cu suferinţe în sfera oro-maxilo-facială. Este înfăţişată adeseori cu un instrument al profesiei şi o carte în mână, în timp ce flăcările îi cuprind trupul. În temeiul acestor considerente, mai târziu, în Evul Mediu, breasla dentiştilor a adoptat-o drept protectoare”, a spus medicul Camelia Raicu, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Botoșani.
În 1984 Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Societatea Internaţională a Stomatologilor a stabilit ziua de 9 februarie drept Ziua Mondială a Stomatologului.
Vechii stomatologi au folosit prototipul primei bormaşini stomatologice cu 9.000 de ani în urmă. Această descoperire a fost făcută de cercetătorii din SUA şi Franţa, în provincia Belucistan din Pakistan. Aici au fost desoperite cadavrele unor cetăţeni care au locuit în secolele al IV-lea şi al VI-lea, î.H., care avea găuri cu plombe de un diametru perfect de 1-3 milimetri şi o adâncime de 3,5 milimetri.