Directorul Nova Apaserv SA, Albert Tanasă, a demisionat ieri, în cadrul unei ședințe a Consiliului de Administrație al societății. Tanasă ocupa funcția din 2017, iar peste câteva luni i-ar fi expirat mandatul. „Am luat act de demisia domnului Albert Tanasă din funcția de director general al Nova Apaserv, care a avut loc în cadrul ședinței de astăzi (n.r., ieri) a Consiliului de Administrație. Mâine dimineață (n.r, astăzi), la ora 10:00, va avea loc o nouă ședință a Consiliului de Administrație în care se vor face propunerile pentru interimat. Conducerea executivă a Consiliului Județean va continua eforturile depuse în ultimele săptămâni pentru a debloca situația de la operatorul de apă, astfel încât populația să nu aibă de suferit”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.
Au conturile blocate
Demisia lui Albert Tanasă survine ca urmare a unui blocaj economic apărut în urma unui proces pierdut în toamnă. Pe 3 octombrie, operatorul a primit somaţie de la executorul judecătoresc Sorin Gavriliuc să plătească societăţii Aquaterm 7,2 de milioane de lei. Cum operatorul nu a plătit această sumă într-o zi, aşa după cum suna somaţia, a urmat la câteva zile blocarea conturilor.
Conducerea Nova Apaserv a solicitat la Curtea de Apel Bucureşti suspendarea executării silite, însă nu a avut câştig de cauză. Societatea Aquaterm SRL Botoşani a câştigat procesul cu Nova Apaserv de la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).
Procesul a pornit de la un diferend privind construcţia reţelei de canalizare pentru comunele Vorona şi Tudora. Contractul, în valoare de peste 48 de milioane de lei, a fost câştigat de asocierea dintre Aquaterm SRL Botoşani, Niliten Infraestructuras (Spania) şi Transporturi Auto SA (TASA) Botoşani, după contestaţii la procedura de achiziţie care dăduse un alt câştigător.
Datoria către Aquaterm e cât profitul pe 6 ani
Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat pe 27 noiembrie 2015, dar după efectuarea unei treimi, constructorul a notificat operatorul de apă că proiectul este greşit şi nu-l poate duce la bun sfârşit fără o modificare a acestuia, care implica, bineînţeles, şi resurse financiare suplimentare.
Reprezentanţii operatorului de apă au refuzat acest lucru şi, după mai multe runde de negocieri, au reziliat contractul „din culpa constructorului”, refuzând să mai plătească o parte dintre lucrările efectuate. În aceste condiţii, Aquaterm Botoşani, care era liderul asocierii, a intrat în insolvenţă, ceea ce a atras declinul societăţii. În 2019, Nova Apaserv SA a raportat o cifră de afaceri de 45,3 milioane lei și un profit de circa 1,4 milioane.