În aceste zile la Botoşani vor ajunge câteva sute de doze de vaccin AstraZeneca. Prima tranşă de vaccin produs de compania aglo-suedeză a ajuns în România pe 6 februarie. Cele 81.600 de doze de vaccin au intrat în ţară prin Vama Nădlac. Ulterior acestea au fost depozitate la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.
Premierul Florin Cîțu a anunțat, sâmbătă, că programările pentru vaccinarea cu AstraZeneca vor începe pe 10 februarie. Specialiștii români au recomandat ca vaccinul Astra Zeneca să fie administrat persoanelor cu vârste între 18 și 55 de ani. Vaccinul este realizat în colaborare cu Universitatea Oxford.
„Câteva informaţii despre Astra Zeneca, care vine în România şi în luna februarie ar trebui să avem cel puţin 600.000 de doze. Începem programarea din 10 februarie pentru Astra Zeneca, persoane între 18 şi 55 de ani, şi vom avea 180 de cabinete noi pentru Astra Zeneca”, a declarat premierul Florin Cîțu.
România nu va rezerva doze de rapel pentru vaccinul împotriva COVID-19 produs de AstraZeneca a spus la Digi24 Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Motivul este acela că rapelul se face la 8 săptămâni, timp suficient pentru a primi noi doze, a explicat el.
„Pentru AstraZeneca ne-am propus să nu păstrăm rapelul, având în vedere că distanța dintre cele 2 doze este de 8 săptămâni or, din acest punct de vedere avem toate motivele să nu păstrăm rapelul, care va fi asigurat din tranșele care urmează în luna martie”, a spus Gheorghiță.
Pentru vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, care au rapel la 3, respectiv 4 săptămâni, dozele de rapel sunt rezervate în momentul programării pentru prima doză.
Surprinde decizia autorităţilor de a repartiza vaccinul britanicilor în doar patru centre zonale din cele şapte existente. Astfel centrele Braşov, Constanţa şi Bucureşti nu vor administra vaccin produs de AstraZeneca.
Dozele de vaccin au fost repartizate astfel:
– Centrul Regional de Depozitare Cluj-Napoca – 23.400 de doze
– Centrul Regional de Depozitare Timişoara – 17.100 de doze
– Centrul Regional de Depozitare Craiova – 15.300 de doze
– Centrul Regional de Depozitare Iaşi – 25.200 de doze