Problema câinilor fără stăpân a lovit, în ultimii ani, atât aglomerările urbane, cât și cele rurale. Abandonați și lăsați să se înmulțească fără control, câinii sălbăticiți au devenit un pericol, mai ales pe timp de noapte. Una dintre puținele localități din județ care a amenajat un adăpost pentru câinii fără stăpân este orașul Flămânzi.
„Avem un padoc care chiar funcționează, ne ajută și un ONG care aduce mâncare pentru animale. Îl vom reloca anul acesta, dar va rămâne cu capacitatea de 30 de câini pentru că nu putem face față unui număr mai mare de animale”, spune primarul Dan Oloeriu. În Botoșani sunt doar 3 adăposturi pentru câinii vagabonzi: cel de la Botoșani, cu aproape 1.000 de locuri, cel de la Flămânzi și încă unul, privat, la Tulbureni.
Întrețin 200 de câini pe an
Câinii de la Flămânzi sunt considerați speciali, pentru că nu toți provin din localitate. „Sigur că avem și de aici, pentru că sunt multe case iar câinii se înmulțesc necontrolat. Dar avem câini din tot județul, am constatat asta. Când vin oamenii la obor, mai aduc și câinii de care vor să scape și trebuie să-i prindem noi și să-i băgăm în padoc, pentru că umblă pe străzi și reprezintă un pericol. Dar avem și adopții, sunt oameni care vor un câine și ne caută, aleg din ce avem”, spune primarul de la Flămânzi.
Potrivit edilului botoșănean, fluxul anual din padoc e de circa 200 de câini. „Chiar zilele trecute am ieșit la stradă și am prins vreo 15, adică jumătate din capacitatea padocului”, adaugă el.
Sunt la limita legii
Teoretic, cei de la Flămânzi ar putea adăposti sute de câini, dar nu au capacitatea de a extinde activitatea de capturare și de îngrijire a animalelor fără stăpân. „Nu există nicio firmă de ecarisaj în Botoșani, noi acționăm la limita legii, cu angajați care ar trebui să se ocupe de altceva. Avem un angajat care e mereu la padoc, plătim și veterinarul… Per total, ne costă undeva la 20.000 lei pe lună activitatea asta”, spune Dan Oloeriu, primarul de la Flămânzi.
La un cost de 20.000 lei pe lună, cei 200 de câini aflați în padocul de la Flămânzi costă anual circa 50.000 de euro. În acești bani intră costul cu salariul persoanei care se ocupă de padoc, plata veterinarului, a medicamentelor și a hranei pentru animale.