Tragedia de la Institutul „Matei Balș”, în urma căreia 10 pacienţi şi-au pierdut viaţa, se poate repeta în orice clipă în toate spitalele din țară, inclusiv în cele de la Botoșani.
Monica Adăscăliței, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă că și bolnavii de la Botoșani se încălzesc cu aeroterme. „Știți foarte bine că se folosesc aceste aeroterme, surse de căldură. Aici este o altă problemă. Ar trebui să fie căldură în aceste încăperi pentru ca pacienții să nu folosească surse de căldură externe. Asta se întâmplă peste tot. Pacienții au frisoane, seara simptomatologia de Covid se accentuează, normal că seara dacă este frig în salon, vin cu propriile mijloace necesare pentru a se încălzi. Dacă instalația centralizată a secției nu permite căldura optimă în salon, fiecare găsește o soluție să se încălzească”, a precizat medicul Monica Adăscăliței.
„Este imperioasă intervenția la Secția Infecțioase”
Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că, că este imperioasă intervenția la rețeaua electrică de la Secția de Infecțioase a Spitalului Județean, pentru a nu se ajunge în situația Spitalului de la Piatra Neamț și a Spitalului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că instalațiile sunt proiectate în anii ’70 și că nu fac față suprasolicitării provocate de pandemia de covid. „Acolo este o problemă. Ni s-a comunicat faptul că există o licitație în desfășurare vizavi de înlocuirea a tot ce înseamnă instalația electrică și înlocuirea prizelor de alimentare. Instalația nu are cum să suporte un număr atât de mare de concentratoare de oxigen. Este imperioasă intervenția la Secția Infecțioase pentru că, dacă în orice moment cade o piesă de alimentare, avem o problemă pentru că nu mai putem furniza oxigenul bolnavului”, a precizat Nechifor.
Autorităţile au în vedere suspendarea temporară a activităţii în spitalele neconforme
Prefectul a mai spus că, în cazul în care spitalele din județul Botoșani nu vor prezenta siguranță în funcționarea, se are în vedere inclusiv suspendarea temporară a activității acestora. Acesta susţine că va cere Inspectoratului pentru Situații de Urgență noi controale și instructaje cu cadrele medicale vis-a-vis de ceea ce înseamnă operarea cu oxigen.
Până în prezent, în judeţ, Spitalul Dorohoi este cel care nu are autorizaţie la incendiu din partea ISU Botoşani.
Spitalul TBC nu are sursă de oxigen
Situaţia pentru bolnavii de Covid nu este mai roz nici la Spitalul TBC. Deşi este o unitate sanitară cu specific pentru afecţiuni respiratorii, acest spital nu are o staţie de oxigen. Nu a avut-o niciodată şi nu o are nici după zece luni de pandemie.
„Și eu am fost extrem de surprinsă când am preluat DSP-ul să aflu că Spitalul de Pneumoftiziologie, spital cu specific de boli pulmonare să nu aibă o sursă de oxigen. Ei foloseau doar butelii de oxigen, acum folosesc concentratoare, nu au stație de oxigen nici acum”, a mai spus medicul Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.
Prefectul Dan Nechifor a susținut că o astfel de investiție nu este greu de realizat. „Cel mai ușor e să faci instalația pentru că ceea ce înseamnă partea de oxigen, firma respectivă vine cu tancul respectiv. Tu plătești doar oxigenul. Trebuie pur și simplu să ai instalația care să deservească fiecare pat în parte”, a declarat prefectul Dan Nechifor.
Directorul DSP Botoșani, împreună cu prefectul Dan Nechifor au declarată că în perioada următoare vor purta discuţii cu noua conducere a spitalului pentru a rezolva această problemă.