Sentință definitivă în cazul a cinci jandarmi botoșăneni trimiși în judecată de procurorii Parchetului Militar Iași. După un proces care a durat în total mai bine de un an, Curtea Militară de Apel București a dispus condamnarea a patru dintre ei și achitarea unui subofițer. În schimb, magistrații militari au dispus amânarea aplicării pedepsei, astfel că jandarmii vor putea rămâne în continuare în activitate în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Botoșani.
Hotărârea a fost pronunțată ieri, după ce completul de judecată a admis apelurile formulate în cauză și a redus condamnările dispuse în primă instanță de Tribunalul Militar Iași, care dispusese două condamnări cu executare şi restul cu suspendare, toate presupunând excluderea jandarmilor din sistem.
Termen de supraveghere
Astfel, plutonierul major Dragoș Bogdan Uță a fost achitat de instanță, pe motiv că nu există probe că ar fi comis infracțiunea. În schimb, plutonierul Bogdan-Constantin Ciotir a fost găsit vinovat pentru purtare abuzivă și fals intelectual, iar instanța i-a stabilit o pedeapsă rezultantă de un an și șase luni de închisoare.
La rândul lor, Ciprian Sapariuc și Ioan Asăvoae, ambii plutonier major, au primit câte o condamnare de un an și două luni închisoare pentru purtare abuzivă, respectiv complicitate la purtare abuzivă. În cazul lui Lorin Iulian Covatariu, magistrații militari au stabilit o pedeapsă de un an închisoare tot pentru complicitate la purtare abuzivă. Amânarea aplicării pedepsei este o alternativă la condamnare.
Potrivit Codului Penal, instanța poate dispune amânarea aplicării pedepsei dacă se constată, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracțiune și a fost comisă de inculpați, dar conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii de către inculpați a fost una fără pată. În schimb, Curtea Militară de Apel a stabilit un termen de supraveghere de doi ani, interval în care cei patru subofițeri vor trebui să respecte mai multe obligații. Totodată, instanța militară a dispus ca Ciotir și Sapariuc, în solidar cu IJJ Botoșani, să-i plătească unui tânăr, victimă în acest caz, daune morale și materiale de 500 de lei.
Proces în urma unei intervenţii
Cei cinci subofițeri au fost trimiși în judecată în decembrie 2019, în urma unei intervenții care a avut loc pe 3 iunie 2018. Atunci, un tânăr de 34 de ani, din municipiul Botoșani, a avut o altercație verbală cu vânzătoarea de la un fast-food aflat în apropierea intersecției bulevardelor Primăverii și George Enescu, iar femeia a chemat jandarmii. Tânărul, care era cunoscut de forțele de ordine ca fiind recalcitrant, a fost încătușat și dus la sediul IJJ. Pe drum, în timp ce se afla în duba jandarmeriei, botoșăneanul ar fi fost lovit.
„Au venit, m-au încătușat și m-au băgat în dubă. În drum spre secție, unul stătea cu piciorul pe capul meu și altul mă lovea repetat cu bastonul. Poate am ridicat puțin tonul, când i-am spus vânzătoarei că nu are niciun motiv să refuze să mă servească, dar nu înțeleg de ce jandarmii au fost atât de violenți cu mine”, a spus atunci Dragoș Ovidiu Trofin.
Ulterior, reprezentanții IJJ au precizat că tânărul era în stare de ebrietate și a opus rezistență în momentul conducerii la autospeciala de serviciu pentru stabilirea identității, motiv pentru care a fost încătușat și transportat la sediul inspectoratului, unde a fost amendat cu 500 de lei.
Probele au confirmat acuzaţiile
În schimb, tânărul a obținut certificat medico-legal și a depus mai apoi o plângere penală, iar cazul a ajuns în atenția procurorilor militari, care au făcut mai multe investigații, ridicând inclusiv imaginile video surprinse de camere de supraveghere din incinta IJJ Botoșani. Cum probele au confirmat afirmațiile tânărului, procurorii militari au decis trimiterea în judecată a celor care au făcut parte din echipajul de jandarmi.
În timpul procesului, subofițerii au respins acuzațiile și au susținut că, pe parcursul deplasării, tânărul ar fi fost agitat, dădea din picioare și dorea să se ridice, iar din această cauză au exercitat presiune fizică, să îl țină pe banchetă. Ba mai mult, ei au invocat că tânărul avea urmele pe corp înainte de a ajunse la sediul IJJ. Cu toate acestea, instanța a apreciat că cei patru subofițeri se fac vinovați de acuzațiile care li se aduc, dar a decis amânarea aplicării pedepselor.