Escrocheria cu telefoane mobile dejucată duminică de polițiștii botoșăneni din cadrul Serviciului de Investigații Criminale a ieșit la iveală în urma unui flagrant organizat „ca la carte” de anchetatori. Totul a plecat de la un tânăr al cărui frate a fost țepuit în trecut tot în urma achiziționării unui așa-zis telefon mobil de ultimă generație – iPhone 12 Pro – de pe un site de cumpărături online, telefon care s-a dovedit a fi de fapt o replică. Acum, tânărul a găsit aceeași ofertă, telefonul fiind scos la vânzare de un bărbat care cerea 5.200 de lei pentru el. Având suspiciuni că este vorba de o escrocherie, tânărul a sunat la poliție și a povestit totul. Așa se face că pe fir au intrat polițiștii de la Serviciul de Investigații Criminale, care au decis să organizeze flagrantul.
Escrocul s-a dat drept polițist
Întâlnirea și tranzacția urmau să aibă loc duminică, pe 31 ianuarie a.c., pe strada Primăverii nr. 19, undeva în apropierea Școlii generale nr. 17, doar că înainte de ora convenită tânărul a primit un apel de la așa-zisul vânzător, care a schimbat oarecum datele problemei. „Sunt polițist și nu pot să ajung la întâlnire, așa că o voi trimite pe fiica mea cu telefonul”, a fost replica necunoscutului. Cazul devenea interesant și pentru anchetatori, care s-au mobilizat și au plasat mai multe echipaje în zona unde urma să aibă loc întâlnirea. La ora convenită și-a făcut apariția o adolescentă, care i-a înmânat tânărului o cutie cu așa-zisul telefon mobil, a luat banii și a zbughit-o în scara unui bloc din apropiere, care avea două intrări.
Suspecți prinși în momentul în care se pregăteau să dispară
Partea cealaltă, adolescenta era așteptată de un alt individ, care stătea într-un autoturism și era pregătit să dispară în cel mai scurt timp. Doar că polițiștii au intervenit imediat. „Cei doi suspecți au fost interceptați în momentul în care încercau să părăsească locul faptei, fiind conduși la sediul poliției și ulterior reținuți pentru 24 de ore”, a arătat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani. Cercetările aveau să arate că șarlatanii erau din județul Ilfov, fiind vorba de un tânăr de 22 de ani și o adolescentă în vârstă de 16 ani. De asemenea, din verificări, polițiștii au aflat că cei doi ar mai fi comis alte fapte, folosind același mod de operare, și în alte județe.
Denunțătorul și-a retras plângerea, iar șarlatanii au scăpat
Prin urmare, anchetatorii au emis pe numele suspecților ordonanță de reținere pentru 24 de ore, cercetările continuând sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune. După confruntări, tânărul și-a recuperat banii, iar ulterior și-a retras plângerea, împăcându-se cu șarlatanii. Cum acest lucru înlătură răspunderea penală, polițiștii nu au putut face altceva decât să închidă dosarul, iar suspecții au scăpat de acuzația de înșelăciune.
Atenție la cumpărăturile on-line
Site-urile de vânzări sunt tot mai des folosite de cei care doresc să comercializeze, să schimbe sau să cumpere anumite lucruri, însă dezavantajul este că nimeni nu știe cine se află în spatele calculatorului și ce urmărește de fapt. Din acest motiv, polițiștii recomandă prudență în tranzacțiile online.