Botoşănenii ar putea scăpa de majorarea taxei de salubrizare. Pe fondul nemulţumirilor generate de introducerea taxei de mediu de 80 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri depozitată, Ministerul Mediului a lansat în dezbatere un proiect de ordonanţă privind modificarea acesteia. „Ordonanţa îşi propune să modifice modalitatea de implementare a acestei taxe. Pentru acest an trebuie să reducem cu 20% cantitatea de deşeuri, iar, dacă nu vom atinge această ţintă, vom plăti 80 de lei pe tonă”, a declarat viceprimarul Cosmin Andrei. Potrivit edilului, în condiţiile în care municipalitatea se va încadra în această ţintă, taxa de salubrizare nu va mai fi majorată.
Simion Drelciuc, directorul Urban Serv, a explicat că în acest an 20% din cantitatea de deşeuri colectată din municipiu trebuie să fie deşeuri reciclabile. „De exemplu, noi colectăm 100 de tone, din care 20 de tone trebuie colectate selectiv. În aceste condiţii, nu se plăteşte taxa de mediu”, a precizat Simion Drelciuc.
Dacă nu va fi respectată această condiţie, botoşănenii vor fi obligaţi să achite o taxă de salubrizare de 13 lei pe persoană lunar, faţă de 11 lei pe persoană pe lună în prezent.
Urban Serv se pregăteşte de extinderea activităţii
Dincolo de toate aceste probleme, Urban Serv a primit şi o veste bună. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a respins contestaţiile depuse de Rosal Bcureşti şi asocierea Rosal Roman – Diasil Suceava şi a menţinut decizia prin care Urban Serv a fost declarată câştigătoare a licitaţiei vizând colectarea şi transportul deşeurilor pe zona patru a judeţului, în care intră municipiul Botoşani, oraşul Bucecea şi alte 40 de localităţi . Cele două firme contestatare au zece zile la dispoziţie pentru a ataca în instanţă decizia CNSC. Dacă Urban Serv va încheia în cele din urmă acest contract, societatea îşi va extinde aria de activitate, ceea ce înseamnă că va asigura noi locuri de muncă pentru botoşăneni.