Numirea noului Consiliu de Administraţie al societăţii Eltrans a iscat discuţii în contradictoriu în şedinţa de astăzi a Consiliului Municipal. Proiectul de hotărâre era cât se poate de clar, în sensul în care aleşii locali trebuiau să acorde mandat consilierilor Bogdan Buhăianu şi Călin Bosovici, reprezentanţii Municipiului Botoşani în Adunarea Generală a Acţionarilor de la Eltrans pentru votarea membrilor CA, respectiv Carmen Achiţei, Victor Ivănescu, Cristian Hriţcu, Serghi Cracană şi Adrian Poclid. Aceştia au fost propuşi de către expertul specializat în recrutare de personal care a derulat selecţia. Alături de cei cinci candidaţi, pe lista scurtă înaintată de expert se mai află Mihail Gheorghiu şi Simion Drelciuc.
Consilierii municipali au pierdut o oră discutând pe procedură, fiind evidentă intenţia social democraţilor de a nu vota în ton cu propunerea expertului.
„Nu este bine ca în CA-urile societăţilor să fie doar membri de partid”
„Lista scurtă cuprinde şapte persoane cunoscute și active în administrația locală, dar, culmea coincidenței, șase persoane cunoscute ca membri PNL și una PSD. Iar o altă culme a coincidenței este faptul că în urma selecției efectuată de către expertul independent, ultimii doi candidați, cu mai multă experiență în administrație, sunt trecuți pe ultimele două locuri”, a declarat Liviu Toma.
Viceprimarul a întrebat dacă expertul a acordat un punctaj şi pentru apartenența la un partid politic. „Pentru o bună transparență decizională, managerială, consider că nu este bine ca în CA-urile societăților să fie doar membri de partid și cu atât mai mult, membrii aceluiași partid din care face parte conducerea executivă a societății sau a Primăriei”, a spus Liviu Toma.
Totodată, Liviu Toma a întrebat şi de ce numirea se face în ianuarie, când selecţia noilor administratori s-a încheiat în septembrie 2020.
Au urmat alte intervenţii pe procedura de vot, Ioan Apostu, secretarul general al municipiului, avertizând că orice modificare a ordinii stabilite de expert, trebuie motivată.
„Trebuie să votăm secret pentru fiecare persoană, nu s-a discutat despre modificarea unei liste, ci doar de maniera de vot pentru a primi aviz de legalitate. Aceste persoane au punctaje diferite, scrisori de intenție diferite, de aici concluzia că trebuie votați individual”, a spus primarul Cosmin Andrei.
„Schimbăm tot pentru că nu a venit la concurs cine trebuie?”
Cătălin Flutur a apreciat că proiectul de hotărâre a fost bine întocmit, „dar dacă nu se doreşte să treacă, este cu totul altceva”. „Pentru selecţie puteau să se înscrie 20 – 30. Aceştia s-au înscris, ce facem acum, schimbăm tot pentru că nu a venit la concurs cine trebuie?”, a întrebat fostul primar. El le-a atras atenţia consilierilor că s-a votat politic şi în urmă cu câţiva ani, la desemnarea administratorilor Urban Serv.
Într-un final, preşedintele de şedinţă, Raluca Curelariu, a închis discuțiile şi s-a trecut la vot secret pentru fiecare persoană. Liberalii au anunţat însă cum au votat pentru a se trece în procesul verbal al şedinţei.
În final proiectul a fost respins şi, cel mai probabil, va fi rediscutat într-o viitoare şedinţă a deliberativului local. Lucrurile nu mai pot fi tergiversate, în condiţiile în care Eltrans nu are Consiliu de Administraţie din 23 octombrie 2020.