Societatea Eltrans nu are Consiliu de Administraţie din toamna anului trecut. Mandatul vechiului Consiliu de Administraţie s-a încheiat pe 23 octombrie 2020, însă abia în şedinţa din 28 ianuarie, consilierii municipali vor dezbate proiectul vizând noii administratori ai societăţii de transport local.
Anul trecut s-a derulat selecţia pentru noii administratori derulată de o firmă specializată în recrutare de personal. Pe 18 septembrie 2020, conducerea Eltrans a înştiinţat primăria că selecţia s-a încheiat. Această procedură a fost derulată de expertul independent Ewora Resurse Umane Galaţi, care a anunţat că, în urma selecţiei, au fost înscrişi pe lista scurtă, în funcţie de punctajul obţinut, următorii candidaţi: Carmen Achiţei (punctaj 130,29), Victor Ivănescu (127,40), Cristian Hriţcu (119,80), Serghi Cracană (113,40), Adrian Poclid (110,50), Mihail Gheorghiu (110,40) şi Simion Drelciuc (109,40). În finalul raportului, expertul independent recomandă numirea următorilor candidaţi pentru un mandat de patru ani: Carmen Achiţei, Victor Ivănescu, Cristian Hriţcu, Serghi Cracană şi Adrian Poclid.
Viitorul CA al Eltrans este liberal
Rămâne de văzut dacă majoritatea social democrată din Consiliul Municipal va fi de acord ca noul CA de la Eltrans să fie controlat de liberali, în condiţiile în care Carmen Achiţei este director economic la Locativa şi soţia senatorului PNL Cristian Achiţei, Victor Ivănescu, directorul Eltrans, este membru PNL, Cristian Hriţcu este fost consilier municipal PD-L în perioada februarie – iunie 2012, iar Adrian Poclid este tot membru PNL.
La numirea noilor administratori nu este exclus un vot politic
Deliberativul local nu s-ar afla pentru prima dată în situaţia de a nu respecta ierarhia candidaţilor la un mandat de administrator, stabilită în urma parcurgerii procedurii de selecţie. În urmă cu câţiva ani, la numirea administratorilor societăţii Urban Serv, nu s-a respectat la numirea ordinea stabilită prin punctaje, ci afilierea politică a candidaţilor.
Astfel, în primăvara anului 2017, consilierii PSD şi-au impus oamenii în CA-ul de la Urban Serv, ignorând rezultatele de la selecţia organizată de o firmă specializată. În locul lui Gheorghe Pricopi şi Constantin Zărnescu, fost director, respectiv angajat al societăţii, au fost propulsate Mioara Jurgiu (fata consilierului judeţean Gheorghe Vâzdoagă) şi Manuela Aniţei (sora consilierei fostului primar Ovidiu Portariuc). Au urmat mai multe scandaluri care au culminat cu demisia administratorilor. Ulterior, social democraţii au propus trei consilieri judeţeni PSD ca administratori, însă aceştia au refuzat, iar în iunie 2017 a fost votat un CA provizoriu, din care făceau parte doar membri PSD.