Pandemia pare că începe să bată în retragere în Botoşani. Cu excepţia comunei Havârna, unde un focar a izbucnit în ultima perioadă, judeţul se află într-o scădere vizibilă a numărului de cazuri. Astfel, perioada 15 decembrie 2020 – 14 ianuarie 2021 a însemnat o revenire spre normalitate, după cea mai sumbră perioadă de la începutul pandemiei de Covid19. În acest interval au fost înregistrate cu 800 mai puţine cazuri Covid şi cu 10 decese mai puţin decât în perioada anterioară, respectiv 15 noiembrie-14 decembrie.
În perioada 15 decembrie 2020 – 14 ianuarie 2021, în judeţ s-au înregistrat 1.719 cazuri de Covid-19. Asta în contextul în care din martie şi până la jumătatea lunii octombrie s-au înregistrat 2.074 de cazuri, iar în perioada octombrie-ianuarie au fost raportate 6.794 de cazuri, ceea ce însemnă că în trei luni s-au înregistrat de trei ori mai mulţi bolnavi de Covid19 decât în toate celelalte şapte luni la un loc.
Restricţiile au dat roade
Restricţiile impuse în Botoşani odată cu intrarea municipiului în scenariul roşu, respectiv purtarea obligatorie a măştii şi în spaţiile deschise şi închiderea şcolilor, apoi cele impuse de la nivel naţional, au început, în sfârşit, să dea roade. Astfel, dacă la începutul lui decembrie Botoşaniul era la câteva cazuri de carantina impusă de incidenţa de 6 cazuri la mia de locuitori, acum aceasta a scăzut la 2,11, după ce în urmă cu o lună era la 4,19 şi continuă să scadă.
„Cifrele încă fluctuează, dar avem o uşoară scădere în ultima perioadă. Asta ne dă speranţe că vom coborî sub indicele de 1,5 pe municipiu în curând şi vom putea relua orele în toate şcolile de la 8 februarie. Judeţul este deja la 1,54, ceea ce este foarte bine. Important este ca lumea să înţeleagă importanţa acestor măsuri de protecţie şi să realizeze că numărul de îmbolnăviri scade atunci când ele sunt respectate”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.
Medie de 54 de cazuri zilnic
Dacă în lunile de vară vorbeam în medie de 20 de cazuri de covid zilnice, acum media a ajuns la 54 de cazuri, mult sub 84,2 cazuri, cât a fost în cele doi luni anterioare.
Cele mai puţine cazuri au fost înregistrate în martie, 38, dar trebuie precizat că vorbim de luna în care „am importat” practic Covidul, adică primul caz a fost un bărbat carantinat după ce s-a întors din străinătate.
Nu mai puţin de 73 de minori au fost diagnosticaţi cu covid în intervalul 15 decembrie 2020 – 14 ianuarie 2021. Numărul este mai redus faţă de intervalul precedent, când au fost înregistrate 87 de cazuri. Toți copiii diagnosticați cu Covid-19 și internați pe Secția de Pediatrie a Spitalului Județean, de la debutul pandemiei până în prezent, s-au vindecat.
Niciunul dintre copii nu a ajuns în stare critică din pricina infecției.
Mai puţine cazuri la acelaşi număr de teste efectuate
Veştile bune vin din analiza datelor statistice ale ultimei luni, care arată că la un număr aproape similar de teste ca în perioada precedentă, numărul celor pozitivi a scăzut drastic. Astfel, în cele 30 de zile au fost făcute 10.157 de teste, spre deosebire de 10.701 în perioada anterioară. Dintre acestea au fost testate 6.679 de persoane unice, faţă de 6.863. Deşi cele două statistici sunt relativ asemănătoare, numărul de cazuri a scăzut simţitor, de la 2.527 la 1.719. Asta a însemnat şi faptul că, după trei luni, sistemul sanitar a început să nu mai simtă presiunea numărului mare de cazuri de Covid, la fel şi secţia de reanimare.
„În prezent avem 2-3 paturi libere la Reanimare, ceea ce nu se putea vorbi în urmă cu o lună. Dar situația se poate schimba de la o zi la alta, de la o oră la alta”, a spus medicul Monica Adăscăliţei.
Zilele cele mai grele ale celei de a noua luni a stării de alertă au fost: 21 decembrie, când s-au înregistrat 130 de cazuri, adică la fel de multe ca în perioada iunie-iulie, şi 28 decembrie, cu 100 de cazuri. Dacă în perioada precedentă în doar patru zile numărul de cazuri a fost mai mic decât 50, de această dată 14 zile au avut un număr asemănător.
Numărul deceselor a scăzut
Un alt aspect pozitiv al evoluţiei pandemiei de Covid în ultima lună a stării de alertă îl reprezintă scăderea numărului deceselor. Astfel, dacă cu o lună în urmă s-a stabilit un record sumbru de 62 de decese, în ultima lună au fost consemnate 52 astfel de cazuri.
Însumate, de pe 15 octombrie până pe 14 ianuarie au fost însumat aproape jumătate dintre cele 357 de decese de la începutul pandemiei, 174 mai exact.
32 dintre decesele înregistrate în ultima lună au fost la bărbaţi şi 20 la femei, în condiţiile în care raportul noilor bolnavi de Covid-19 a fost aproape egal, 863 de bărbaţi şi 856 de femei.
Majoritatea deceselor, 47, au survenit la persoane cu vârste de peste 60 de ani. Cele mai multe, 21, au fost la categoria de vârstă 70-79 de ani, în timp ce 13 aveau între 60 şi 69 şi 12 între 80 şi 89 de ani. În perioada analizată s-a înregistrat şi un decese la persoane cu vârste cuprinse între 90 şi 99 de ani.
De asemenea, virusul a fost fatal şi pentru patru botoşăneni din categoria de vârstă 40-59 de ani dar şi pentru un botoşănean de doar 37 de ani, fără alte afecţiuni conexe.