Aprobări în anii trecuți, finanțare în 2021
Proiectele autorităților locale întocmite în anii anteriori încep să fie finanțate deși vremea nu permite efectuarea lucrărilor de construcții. Primul primar din județ care a semnat contractul cu constructorul și a dat deja ordinul de începere a lucrărilor este Cristinel Aroșculesei, de la Manoleasa. La începutul săptămânii a fost atribuită licitația pentru reabilitarea și modernizarea Grădiniței Zahoreni, în valoare de peste 670.000 lei.
„De fapt sunt vreo 800.000 de mii, că se adaugă TVA-ul. Eu am mai scos la licitație de câteva ori lucrarea, dar nu s-a prezentat nimeni. Acum a câștigat o firmă din Dorohoi care va începe lucrările când va permite vremea. În toamnă, când începe școala, va fi gata”, spune Cristinel Aroșculesei. Banii vin de la Guvern, prin PNDL1 iar de noua grădiniță vor beneficia circa 100 de copii. „Cădirea e de pe vremea CAP-ului, acum va fi renovată și dotată modern. Acolo sunt 6 săli, e posibil ca în câteva să facem clase pentru elevii din ciclul primar”, susține primarul din Manoleasa.
Matematica primarului: apă+canalizare=curățenie
Primarul comunei de pe malul Prutului se laudă că în acest an va putea oferi condiții apropiate de cele de la oraș. „Mai avem două dispensare în procedură, la Manoleasa și Liveni. Tot prin PNDL am semnat pentru renovarea grădinițelor de la Loturi și Liveni, sper să se păstreze finanțarea chiar dacă e criză. Pe fonduri europene, prin POR, reabilităm căminele culturale de la Zahoreni și Manoleasa iar prin PNDL2 avem 5 milioane de euro și deja lucrăm pentru a conecta comuna la apă și canalizare”, susține primarul.
Până acum, de apă beneficiau doar sătenii din Liveni care au fost conectați în urma unui proiect SAPARD. Primarul Aroșculesei este convins că nu vor fi probleme legate de plata serviciilor de apă și canal și că sătenii își vor îndeplini obligațiile. „Nu suntem noi cei mai bogați, dar nici cei mai săraci. Apa și canalizarea înseamnă curățenie iar după ce terminăm lucrările vom insista pe asfaltare, ca să scăpăm și de noroi”, spune el.
Bani și pentru Mihai Eminescu
Un alt contract semnat zilele trecute vizează reabilitarea Căminului cultural din Cervicești, comuna Mihai Eminescu. Banii, peste 1,4 milioane de lei fără TVA, vin prin Compania Națională de Investiții, entitate care a organizat licitația și a și semnat contractul. „Știu că s-a atribuit, dar încă nu ni s-a comunicat câștigătorul. Căminul e din anii ’70 și nu s-au mai investit bani în el, acum va fi refăcut complet, va avea și toalete și sală de spectacole. Ordinul de începere îl va da CNI, noi doar vom fi informați”, susține primarul Verginel Gireadă. În procedură de atribuire se află și o sală de sport care va fi construită la Ipotești. Finanțarea este asigurată tot de CNI, organism care va stabili ritmul lucrărilor.