spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTScandal după închiderea bazinului de înot de la Cornișa. Țurcanu - „Erau...

Scandal după închiderea bazinului de înot de la Cornișa. Țurcanu – „Erau veniți să dea amenzi”

Controlul organizat de poliție la începutul acestei săptămâni și soldat cu închiderea a trei bazine de înot a generat reacții în lanț. Asta pentru că acțiunea forțelor de ordine a arătat (n.r. – cel puțin până în prezent), că piscina acoperită din incinta Parcului de agrement „Cornișa Park”, administrat chiar de Primăria municipiului Botoșani prin Direcția de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), ar fi funcționat ilegal, timp de mai multe luni, încălcând măsurile instituite în perioada stării de alertă. Asta în timp ce oficialii județului făceau apel la populație să respecte măsurile instituite pentru combaterea pandemiei.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

„Este total fals ceea ce afirmă dumnealor” – Eugen Țurcanu

Aceste aspecte sunt negate însă vehement de Eugen Țurcanu, directorul DSPSA, care spune că piscina interioară a fost deschisă încă luna octombrie 2020, în urma unor consultări cu reprezentanții primăriei și cu avizul Direcției de Sănătate Publică. „Piscina a fost deschisă în baza unui ordin comun emis de Ministerul Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății, care permitea organizarea unor cursuri de inițiere de înot și utilizarea piscinelor de către sportivii de performanță, în cadrul programelor de antrenament”, a precizat Eugen Țurcanu.

În plus, susține acesta, există și o serie de documente care atestă acest lucru. „Este total fals ceea ce afirmă dumnealor (n.r. – polițiști). Voi contesta în instanță sancțiunea aplicată și razia organizată de ei. În al doilea rând, este vorba de procedura folosită de polițist care era pus doar pe provocări. Mă tot filma cu o cameră webcam și mă tot stârnea, încercând să mă incite. Ei erau veniți să dea amenzi. Nici nu s-au uitat la noi. Au venit cu jandarmi mascați, de parcă eram niște interlopi. În al treilea rând, nu au legitimat nicio persoană din cele cinci aflate în piscină pentru a se convinge de situație. Noi vom prezenta toate dovezile pe care le avem în instanță și vom arăta că ne desfășuram activitatea în mod legal”, a adăugat Eugen Țurcanu.

Acesta a subliniat că DSPSA ar fi încheiat inclusiv un contract pentru închirierea unei suprafețe de luciu de apă cu o profesoară de înot din județul Suceava pentru ca aceasta să poată desfășura cursuri de inițiere în înot.

Clarificări cerute de primarul municipiului, Cosmin Andrei

Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a recunoscut că nu știa de controlul poliției întrucât întregul complex de la Cornișa este administrat de DSPSA, iar angajații acestei direcții nu ar fi solicitat avizul în momentul în care s-a decis deschiderea piscinei interioare. „Nu știm nimic despre acest control. DSPSA, prin Eugen Țurcanu, este îndreptățită să administreze bunurile pe care le deține. În acest caz nu cred că mai putem fi acuzați de oarecare ingerințe politice. Vom trimite o solicitare oficială să ni se comunice situația piscinelor și dacă s-a dispus vreo sancțiune. În funcție de acest lucru vom decide dacă se impune luarea unor măsuri”, a spus primarul Cosmin Andrei.

Reprezentanții IPJ – activitatea trebuia să fie suspendată

Situația ieșit la iveală marți, pe 19 ianuarie a.c., când polițiștii botoșăneni, împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani și Poliției Locale Botoșani, au organizat o acțiune pe linia preveniri răspândirii virusului SARS-CoV-2 și pentru a verifica modul în care operatorii economici cu domeniu de activitate SPA & Relax respectă măsurile impuse în contextul prelungirii stării de alertă.

Așa se face că în momentul în care a ajuns în incinta Complexului de agrement Cornișa, echipa de control a găsit mai multe persoane în piscină, deși, potrivit hotărârii de guvern nr. 3 din 12 ianuarie a.c., prin care a fost prelungită starea de alertă, operatorii economici care desfășoară activități în spații închise, în domenii de activitate cu piscine, locuri de joacă și săli de jocuri trebuiau să-și suspende activitatea. Ori, susțin polițiștii, reprezentanții DSPSA ar fi permis accesul clienților în piscină. În urma constatărilor, reprezentanții DSPSA au fost amendați cu 1.000 de lei.

Alte două bazine de înot închise la Zăicești și Lebăda

Acțiunea de control nu a vizat doar Complexul de Agrement „Cornișa Park”, ci mai mulți agenți economici care desfășoară activități din aceeași gamă de servicii. „În urma neregulilor constatate, echipele de control au aplicat trei sancțiuni contravenționale persoanelor juridice verificate pentru nerespectarea prevederilor legale privind suspendarea activității desfășurată în spații închise. La solicitarea organelor de poliție, cei trei operatori economici au sistat activitatea cu publicul”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.

Celelalte două bazine acoperite care ar fi funcționat ilegal erau deschise la Zăicești, unde exista o piscină unde se organizau cursuri de înot și la ieșirea din municipiul Botoșani spre Iași, unde există un centru spa. Administratorii firmelor au fost amendați cu câte 1.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor instituite pe perioada stării de alertă.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...