spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomePrima PaginăCadre medicale diagnosticate cu Covid după vaccinare (video)

Cadre medicale diagnosticate cu Covid după vaccinare (video)

♦ Doi medici botoşăneni şi două asistente au fost diagnosticaţi cu noul virus la câteva zile după primul vaccin
♦ Specialiştii spun că aceştia aveau deja virusul în momentul vaccinării, dar vaccinul i-a ajutat deja să dezvolte forme uşoare ale bolii

Patru cadre medicale, doi medici din Spitalul Judeţean şi două asistente din cadrul Secţiei de psihiatrie, au fost confirmaţe cu Covid19 după prima doză de vaccin. Toţi cei patru sunt la domiciliu şi au forme uşoare. De altfel, aceştia au descoperit că sunt bolnavi la o testare în cadrul secţiilor în care lucrează.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În cazul medicilor, este vorba despre un pediatru, în vârstă de 37 de ani şi un internist în vârstă de 52 de ani, ambii din Spitalul Judeţean de Urgenţă. „Sunt doi colegi medici care au fost vaccinaţi, iar ulterior au fost depistaţi pozitivi în urma testului SARS-CoV-2. În urma discuţiilor avut cu domniile lor, cel mai probabil erau deja infectaţi cu virusul în momentul vaccinării. Unul dintre ei s-a vaccinat pe 11 şi pe 17 a fost deja depistat pozitiv”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani.

Din fericire, în toate cele patru cazuri este vorba despre forme foarte uşoare ale bolii, ceea ce dă speranţe specialiştilor că vaccinul începe să aibă efect chiar după prima doză. „Au fost consultaţi de medicul specialist, sunt la domiciliu, în izolare, cu forme foarte uşoare. Sperăm ca evoluţia să fie favorabilă în continuare”, a mai spus şeful DSP.

„Vaccinul a ajutat”

Potrivit specialiştilor organismul începe să producă anticorpi după aproape o săptămână de la prima doză de vaccin inoculată, iar starea celor doi pare să confirme aceste supoziţii. „Mai mult ca sigur vaccinul a ajutat la stările celor doi (n.r., cei doi medici). Prezintă forme extrem de uşoare ale bolii. Cei doi s-au testat în urma unei anchete epidemiologice efectuate de spital şi au fost contacţi direcţi ai unor colegi pozitivi”, a spus medicul Monica Adăscăliţei.

În cazul celor doi medici, unul avea programat rapelul în cursul săptămânii viitoare, iar al doilea în prima zi din februarie. În ambele situaţii, cea de-a doua doză de vaccin va fi amânată, cel mai probabil cu o lună, după ce ambii vor avea teste negative PCR.

„Rapelul este indicat să se facă la 21 de zile, dar se poate amâna şi mai mult de 28 de zile. Deci ei vor face rapelul la vaccin după ce se vor negativa din punct de vedere al testului PCR şi în funcţie de ce va decide medicul infecţionist”, a explicat directorul DSP Botoşani.

După ce mai multe situaţii de acest fel au apărut în spitale din ţară, s-a pus problema testării persoanelor înainte de vaccinare. Această variantă a fost, însă, respinsă, tocmai din cauza faptului că, la fel ca în cazurile celor doi medici botoşăneni, este posibil ca ei să fie vaccinaţi imediat după ce s-au infectat, iar încărcătura virală ar fi atât de mică, încât testul ar putea fi fals negativ. „Depinde de încărcătura virală. Astăzi poți să fii negativ și peste două zile pozitiv. Nu înseamnă că dacă ne vedem azi cu o persoană COVID pozitiv mâine avem și noi. Trebuie să treacă 6-7 zile”, a explicat un medic specialist.

Metodele de protecţie se menţin după vaccinare

Anticorpii protectori dați de vaccin apar chiar la 7-8 zile după vaccinare. Cu cât trec mai multe zile de la prima doză de vaccin, este posibil ca organismul să producă deja suficienţi anticorpi pentru a lupta cu virusul.

Tocmai de aceea, medicii spun că protecția, respectiv purtarea măștii, spălatul pe mâini şi păstrarea distanței sociale, trebuie menținute măcar 15 zile după vaccinare, până când apar anticorpii. De altfel, așa cum au subliniat și reprezentanții OMS, purtarea măștii va fi în continuare obligatorie, până la imunizarea populației.

Vaccinul are însă un rol decisiv în a feri organismul de forme grave ale bolii, prin faptul că blochează situsurile de legare a virusului, iar simptomele sunt șterse față de alte cazuri grave.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...