Astăzi, în finalul slujbei care a fost oficiată la Biserica Uspenia, acolo unde a fost botezat Mihai Eminescu, preotul Dumitru Mateciuc a spus că despre Mihai Eminescu s-a spus şi s-a scris mult.
„Noi, ca botoşăneni, ştim câte ceva din opera lui, din poeziile lui. Despre Eminescu, care ne-a adunat astăzi, în această biserică în care a fost botezat poetul nostru nepereche, se ştie că a fost şi rămâne un romantic incurabil, un poet filozof, un geniu neînţeles şi, mai presus de toate, un patriot. Unii au considerat că ar fi fost chiar un ateu bazându-se pe versul acela din poezia <Împărat şi proletar>, în care proletarul spune, nu poetul, <că religia, o frază de dânşii inventată>. Am putea spune aici că Eminescu poate fi considerat şi un profet pentru că el a intuit, prin proletar, ceea ce aveau să pună în practică adepţii filozofiei materialist dialectice, în speţă, comuniştii, ceea ce s-a întâmplat şi la noi. Nu putem spune că a fost un ateu, ci putem afirma cu tărie că a fost chiar un poet profund religios”, a spus preotul Dumitru Mateciuc.
El a recitat poezia care „trebuie să ne însoţească pe noi ca o adevărată rugăciune, chiar dacă nu este scrisă în cărţile religioase”. Preotul i-a invitat pe cei prezenţi să recite poezia şi să se roage împreună pentru că „aşa cum spune titlul poeziei, este chiar o rugăciune”.
Revenind în actualitate, Dumitru Mateciuc a arătat că, dacă Eminescu ar fi contemporan cu noi, ar spune <Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie, vrem să scăpăm de pandemie> şi <Mai am un singur dor, să aveţi grijă de popor”.