Micile șicane pe care le-a avut de înfruntat liderul PNL Botoșani pe rețelele de socializare provenite din zona opoziției interne se pare că vor îmbrăca în viitorul apropiat forme extrem de radicale, puternice și la obiect. Clasarea filialei locale la alegerile generale undeva, prin preajma locului 35, este fără îndoială un element de bază total negativ în împărțirea posturilor și a sinecurilor la care mulți și multe au tras nădejde. La nivel central, ejectarea fostului senator Viorel Grigoraș de pe fotoliul de secretar de stat în Ministerul Transporturilor este unul din primele exemple în acest sens. Accederea acestuia pe un post de decizie într-o structură care reglementează activitatea firmei proprii a fost fără niciun dubiu un exemplu cras de incompabilitate și conflict de interese care nu au interesat pe nimeni. Nu departe de același deznodământ se află Gheorghe Sorescu și, s-ar putea, și Eduardt Cozminschi. Că dacă vine Giurgiu, cu cele 40 de procente și cere posturile celor doi, e clar că Botoșaniul nu are câștig de cauză. Asta, la nivel național. La nivel local, prima bătălie va fi cea a prefecților. În acest sens, salut eliminarea din lege a condiției de imparțialitate politică a reprezentanților Guvernului în teritoriu. Păi dacă el e reprezentant al Guvernului și guvernul e politic, nu e clar că și acesta – prefectul – trebuie să fie politic? Marea șansă a PNL Botoșani este faptul că USR are cam o treime (aprox.7 procente) din ce au liberalii: aproape 20! Din acest motiv, este posibil să-și mențină postul sau, în cel mai rău caz, să primească cele două posturi de subprefect. Până aici, treburile par a fi OK. Numai că, avându-se în vedere toate conotațiile locale, vor intra în scenă Pro România și ALDE, care, asigurând majoritatea în oricare rămurea s-ar așeza din CL sau CJ, vor veni și ei cu pretenții punctuale pentru cele aproape 50 de posturi de șefi la instituțiile deconcentrate. De altfel, unul din aceste posturi a și zburat din tolba lui Șoptică în poșeta Mihaelei Huncă, este vorba de directoratul Palatului Copiilor, post adjudecat fără emoții și fără împotriviri de fosta deputată.
Cu siguranță, vor mai fi și altele. USR va obține vreo cincisprezece funcții care, scăzute din total, mai lasă liberalilor sub treizeci de sinecuri. Bineînțeles că dintre acestea vor mai fi vreo cinci-șase care vor fi solicitate de Huncă și care, de voie-de nevoie, îi vor fi oferite.
Cum aproape toate posturile sunt azi ocupate de către liberali, e clar că unii dintre ei vor trebui sacrificați și atunci să vezi, zavistie! Că la PNL nu se pune batista pe țambal, ca la PSD! Vor începe frământări, scuze și acuze, justificări și vociferări atât din partea membrilor cât și din partea stafului care va încerca să le explice că numărul redus de voturi i-a adus în situația asta. „Dar cine trebuia să se zbată pentru câștigarea electoratului?” Aici, fiecare va arăta cu degetul partea adversă: „Voi!” „Ba voi!” Și uite-așa, se va pune de un Congres și atunci, Dumnezeu cu mila! Nimeni nu mai garantează nimic din moment ce vechi colaboratori ai lui Șoptică l-au acuzat de prost management, iar unii dușmani declarați ai acestuia, azi îi suflă în borș!
Un congres ar fi, într-adevăr, piatra de temelie a restructurării partidului, dar după cum se prezintă azi lucrurile, vor fi doar niște schimbări de fațadă, aceiași lideri mânjiți cu roșul uselitei din urmă cu câteva legislaturi, urmând să conducă barca galbenă. În aceste condiții, partidului îi va fi imposibil să crească. Ba din contră! PSD, în stilul specific, va hăcui organizațiile comunale, va promite marea cu sarea și va anunța măriri de salarii și pensii (că nu-i doare gura!). Efect maxim pe tabela de marcaj – pardon, pe desfășurătorul procentelor.
Fără o schimbare din temelii a organizației, liberalii nu au nicio șansă la alegerile din 2024. La acest aspect ar trebui să mediteze tinerii de 35-40 de ani, că sunt destui în partid capabili, eficienți, isteți, cu carismă și cu tot ce vrei. Generațiile anilor 50 și 60 trebuie, dacă nu se dau la o parte, să fie înlăturate ca niște popice în care automobilul galben s-a tot poticnit în ultima perioadă. Simpla înlăturare a elefanților cei bătrâni ar aduce din start niște procente în trăistuța galbenă. Apoi, această operație de deratizare ar elimina veșnica schismă dintre „peneliști” și „pedeliști”, tineretul nemaifiind atât de încrâncenat în această dispută care a făcut cel mai mare rău partidului.
Știu cel puțin trei-patru tineri capabili, serioși, care ar putea prelua frâiele partidului. Au toate calitățile de buni conducători. Nu le dau numele pentru a nu le crea, înainte de vreme, vreun disconfort.
Din aceste motive, înlocuirea pe cale democratică, fără ură și resentimente a vechii gărzi liberale ar constitui cea mai înțeleaptă măsură de care ar da dovadă Șoptică plus tabăra lui și tineretul liberal!
Că numai un război intern le-ar mai lipsi și în rest, au de toate!
Mai puțin posturi cât să acopere gurile flămânde. Că și posturile astea aduc oarece beneficii și celor care le ocupă, dar și celor care le împart…