Consiliul Județean „coace” o nouă strategie de dezvoltare a județului Botoșani pentru perioada 2021-2027, perioadă care coincide cu viitorul exercițiu financiar multianual al Uniunii Europene. Pentru acest lucru, CJ a pus la bătaie 75.000 de lei, dar la această valoare se adaugă și TVA-ul. Licitația pentru desemnarea firmei de consultanță a fost organizată pe 21 decembrie 2020, iar câștigătoare a fost desemnată Synesis Partners.
Lucrare împărţită în două etape
Ulterior s-a semnat contractul și s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, iar la sfârșitul săptămânii trecute a avut loc o primă întâlnire între reprezentanții Synesis Partners și oficialii Consiliului Județean, respectiv președintele Doina Federovici, vicepreședintele Dorin Birta și directorii executivi din aparatul propriu. Societatea are la dispoziție șase luni pentru a realiza lucrarea, aceasta fiind împărțită în două etape. Prima cuprinde analiza situaţiei economico-sociale actuale a judeţului Botoşani și apoi elaborarea propriu-zisă a strategiei, inclusiv portofoliul de proiecte, urmată de consultarea publică și definitivarea strategiei. Etapa a doua cuprinde aprobarea strategiei prin act administrativ și operaţionalizarea structurii de implementare a strategiei.
Oficialii CJ spun că fără această strategie ar fi existat dificultăți în atragerea fondurilor europene, pentru că cei din Uniunea Europeana vor să vadă clar că proiectele pentru care sunt ceruți banii sunt încadrate într-un agrenaj bine pus la punct. Doar că până la finanțări va fi cale lungă pentru că în această perioadă urmează să fie desemnate și noile conduceri ale unităților de management. Prin urmare, primele proiecte ar putea fi realizate abia spre sfârșitul actualului mandat al celor din administrația județeană.
Strategie şi pentru extinderea reţelei de gaze naturale
De altfel, și precedenta strategie realizată în 2014 până în 2020 a fost rectificată de patru ori și este greu de spus cât la sută din ea a fost realizată. Cert este că abia în 2019 Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză şi Ministerul Economiei a aprobat extinderea reţelelor de gaze naturale spre Ştefăneşti şi comunele Dângeni, Suliţa, Truşeşti, Răuseni, Blândeşti şi Vorona. Când vor fi realizate acestea, este greu de spus întrucât investiţia este enormă și necesită mai multe studii în teren, proiecte tehnice, avize și autorizaţii de construire.
„Pentru ca strategia să devină un instrument util și nu doar o carte uitată într-un colț al unui raft de bibliotecă, am decis ca la grupurile de lucru la care vor fi prezenți reprezentanții Synesis să participe cât mai mulți actori importanți din județ. Astfel, vor fi discuții cu reprezentanții mediului de afaceri, reprezentanți de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură, reprezentanții instituțiilor deconcentrate și ale celor subordonate CJ-ului, cu primarii celor două municipii, cei ai orașelor și cu reprezentanți ai primarilor comunelor din județ, cu reprezentanții GAL-urilor, FLAG-ului și alți specialiști. Ne dorim cât mai repede posibil și operaționalizarea ITI Țara de Sus, care ar putea fi un instrument foarte important pentru atragerea fondurilor europene în județ”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.
Potrivit acelorași surse, strategia va viza toate domeniile de interes – sănătate, educație, infrastructură, dezvoltare urbană și rurală, economie, agricultură, mediu și social. Cum va arăta strategia, este greu de spus în acest moment. Doar că cei de la Synesis au realizat și strategia pentru județul Suceava. În acest caz, CJ Suceava a alocat 120.000 lei.