Omul de afaceri botoșănean Adrian Ochișor, cel care a deținut restaurantul „Kilometrul 0” care a funcționat o perioadă chiar în incinta Palatului Administrativ, se războiește în instanță cu Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist Instaurat în România (SSPR). Motivul principal îl reprezintă o decizie adoptată anul trecut de instituția cu pricina prin intermediul căreia omul de afaceri a rămas fără titlul de Luptător pentru Victoria Revoluției Române din Decembrie 1989.
Om de afaceri declarat colaborator al Securităţii
Totul a plecat de la o constatare a Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, prin care omul de afaceri a fost declarat ca fost colaborator al Securității, calitate recunoscută mai apoi prin intermediul unei decizii a Curții de Apel București, care a rămas definitivă. Cum legea care reglementează statutul revoluționarilor interzice atribuirea acestui titlu persoanelor care au fost dovedite că au fost implicate în activitățile fostei securități ca poliție politică, anul trecut SSPR a trimis o adresă Administrației Prezidențiale în vederea emiterii unui decret privind retragerea titlului pentru Adrian Ochișor, dar și o comunicare către Casa Națională de Pensii Publice, în vederea sistării îndemnizației. Totodată, a fost înștiințată și Prefectura pentru anularea certificatului de revoluționar.
Decret emis de Preşedinte pentru retragerea titlului
În urma acestei decizii, în luna octombrie 2020, președintele Klaus Iohannis a emis un decret prin care i-a retras titlul lui Ochișor. În replică, omul de afaceri a deschis o acțiune în instanță, încercând să demonstreze că a participat la revoluție și merită să dețină în continuare certificatul de revoluționar, iar decizia SSPR ar fi fost nelegală, întrucât nu a avut avizul din partea Comisiei de specialitate care funcționează în cadrul Parlamentului. Instanța de fond i-a respins însă acțiunea ca nefondată, iar procesul va continua la Curtea de Apel Suceava.
Lista cu revoluționarii cărora li s-a retras titlul de luptător în revoluție
Ivaşcu Emil, Manea Constantin, Muntean Vasile, Ştefănescu Adrian, Strafalogea Emilia, Chicuş (Cenuşe) Ştefania Livia, Chira Mugurel, Ecmegian Marian, Gabrovschi Teodor, Gaida Francisc, Găină Negru Toader, Maglasu Mircea, Marcu Gheorghe, Mardale Niculae, Marin Dumitru, Marinescu Petre, Marius Adriana Laura, Mitrofan Gigi, Miu Virgil, Muşunoi Vasile, Noghea Victor, Ochişor Adrian, Păcurar Ioan, Plăvache Ştefan, Pricop Gheorghe, Protopopescu Ion, Pruteanu Mircea, Ştefanescu-Goettlicher Maria, Turc Ioan Marius, Ştefan Virgiliu, Negrea Vasile.