Dărăbăneanul Ștefan Teișanu a fost ales membru al Consiliului Economic şi Social (CES), ca reprezentant al sectorului cultural și societății civile. Alături de el, alți doi clujeni vor face parte din plenul CES: Cristian Hordilă de la Asociaţia Festivalul de Film Transilvania și Martin Balogh, reprezenant al Fundaţiei Civitas pentru Societatea Civilă Cluj.
Societatea civilă și-a ales reprezentanţii în CES, prin vot pe platforma votong.ro. Ştefan Teişanu, Cristian Hordilă şi Martin Balogh au fost numiți de către premierul României şi vor avea un mandat de patru ani. Mandatul celor trei noi membri a început ieri, 5 ianuarie, după ce au fost validați de către secretariatul instituției.
Ștefan Teişanu își propune să aducă în CES o perspectivă informată, la zi și în acord cu politicile publice europene și internaționale în domeniul culturii. El se va implica în propunerea de politici publice noi și necesare în domeniu, pentru a asigura condiții bune – legale, financiare, fiscale și de protecție socială – pentru oamenii și organizațiile din sector, pentru a permite și încuraja investițiile în cultură și parteneriatul dintre cultură și alte sectoare.
Totodată, el este hotărât să contribuie la îmbunătățirea mecanismelor, care permit și încurajează participarea cetățenilor, a societății civile, a mediului academic, a sectorului cultural și a sectorului de afaceri în propunerea și luarea deciziilor de politici publice.
Ştefan Teişanu activează în domeniul ONG din anul 2000
Ştefan Teişanu este manager cultural, co-fondator al organizațiilor culturale Centrul Cultural Clujean, Fapte și Nord. Asociaţia Nord organizează Festivalul Zilele Nordului, manifestare care anul trecut a ajuns la a şaptea ediţie şi s-a derulat sub genericul Cei7AniDeAcasă.
El activează din anul 2000 în domeniul ONG şi s-a specializat în procese participative, acțiune colectivă și politici de dezvoltare urbană.
Între inițiativele în care a fost sau este implicat se numără, rețeaua de orașe europene Culture Next, grupuri de lucru pentru politici culturale la nivel local, național și european, festivaluri de regenerare comunitară și strategii culturale și de dezvoltare locală la nivel local, regional și național.
Propunerile CES se materializează în legi în beneficiul cetăţenilor
Consiliul Economic și Social este organismul constituțional prin care Guvernul și Parlamentul României se consultă cu specialiștii din patronate, sindicate și din societatea civilă. Membrii CES sunt responsabili, printre altele, de inițierea și menținerea dialogului cu statul român și de aducerea pe agenda publică a unor fenomene sociale și economice cu impact pentru populație, propunerile venite din partea CES urmând apoi să se materializeze în legi gândite în beneficiul cetățenilor.