Cornelia Viziteu, unul dintre cei mai longevivi directori din cultura botoşăneană, s-a pensionat. Ea şi-a început activitatea în cadrul Bibliotecii Judeţene “Mihai Eminescu” Botoşani în anul 1986, iar din anul anul 1997 s-a aflat la conducerea acestei instituţii. „Îmi place să spun că profesia pentru mine s-a transformat în destin. Am făcut multe lucruri frumoase şi sper că am însemnat ceva în istoria Bibliotecii. Este viaţa mea şi nu mă pot desprinde de bibliotecă. Este un loc în care am trăit frumos şi vom colabora în continuare”, a declarat Cornelia Viziteu.
Cabinetul de Numismatică, Secţia de limbi străine, Mediateca, foarte multe activităţi şi colaborări pe plan naţional şi internaţional, Bibliovacanţa, cursuri de IT pentru seniori, înfiinţarea unei filiale la Penitenciarul Botoşani, colaborarea cu Centrul cultural al Ministerului Afacerilor Interne, vizita ambasadorilor SUA Mark Gitenstein şi Hans Klemm, înfiinţarea unui colţ de carte americană la Secţia de limbi străine – sunt doar câteva dintre coordonatele activităţii Corneliei Viziteu. La acestea se adaugă Simpozionul Internaţional „Eminescu – Carte, Cultură, Civilizaţie”, manifestare care în 2019 a avut a XXII-a ediţie, respectiv publicația anuală a Bibliotecii Județene – volumul ”Studii eminescologice/ Etudes sur Eminescu/ Eminescu studies/ Eminescu studien”. Lucrarea, etalon în breasla cercetătorilor creației eminesciene din România și de peste hotare, a fost întregită în urmă cu doi ani cu volumul al 21-lea, care se remarcă printr-un conținut amplu de o înaltă valoare științifică.
“Biblioteca este inima oraşului”
„Am dorit să umplem toate golurile culturale, dar şi de educaţie, de petrecere a timpului liber, astfel încât Biblioteca, în momentul acesta, se găseşte într-un top select şi este şi inima oraşului. Oamenii vin cu mare încredere, sala de lectură este permanent plină, filialele la fel, secţiile noastre sunt bine dotate. Chiar apariţia catalogului Fondului Eminescu, fond deosebit pe care îl avem şi care, la fel este unic în bibliotecile judeţene, prin donaţia domnului Ion C. Rogojanu. Am lucrat la acest catalog care se găseşte şi pe site-ul nostru. Apoi Monografia Bibliotecii Judeţene pe care aş fi dorit-o reînnoită, poate că o să reuşesc în continuare să am liniştea scrisului”, a concluzionat Cornelia Viziteu.