spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeEditorialRevelion în anul pandemiei - George Lazăr, director

Revelion în anul pandemiei – George Lazăr, director

Evident, Revelionul acesta a fost deosebit pentru unii dintre noi. Au lipsit spectacolele și artificiile care atrăgeau, la trecea dintre ani, câteva mii de botoșăneni în Piața Revoluției, unde desfăceau o sticlă de șampanie și se bucurau de spectacol dar și de tovărășia celor din jur. Au lipsit petrecerile, de la restaurante sau de pe la casele prietenilor, au lipsit excursiile în stațiunile montane, ori în locuri exotice, pentru cei mai înstăriți. A lipsit în general sentimentul că pleci de acasă, înainte de miezul nopții, și te întorci abia la anul înapoi, ca și cum ai fi sărit peste linia invizibilă a prezentului ce desparte trecutul, cunoscut, de viitorul, încă necunoscut, dar spre care privești cu speranță și încredere.
Ei bine, toate astea ne-au lipsit.
Ne spunem că, de fapt, nu s-a întâmplat mare lucru: pur și simplu planeta, în goana ei pe inelul din jurul Soarelui a mai trecut încă o dată prin același loc în care strămoșii noștri au hotărât că este hotarul dintre ani. A mai făcut-o, de miliarde de ori, dar numai noi, oamenii, i-am dat nume și semnificație. Cu toate că știm asta, nu ne putem opri să nu ne gândim la ani ca la niște trepte pe care tot urcăm ca să ajungem până la urmă la cer.
Pentru generația celor săriți de jumătate de secol a fost un an deosebit. A fost cam la fel de cald, în plină iarnă, la Revoluție, în urmă cu 31 de ani. Meteorologic, a fost dovedit cel mai cald an din istorie. Am avut două rânduri de alegeri, în care ne-am ales un primar nou și, în premieră, o doamnă la președinția consiliului județean. Sunt oameni tineri, puternici și par plini de bune intenții. Poate că nu vor ține seama de comenzile partidului din care fac parte și își vor fixa prioritățile pe orașul și județul în care trăiesc. Ar fi frumos să lase, fiecare dintre ei, măcar o urmă demnă de a fi consemnată în istoria acestor locuri. Ne-am ales, doar o mică parte dintre noi, parlamentarii, prin sistemul electoral actual, care a dezamăgit cealaltă parte, a celor mai mulți, care au ales să nu vină la vot.
Peste toate, leitmotivul anului trecut a fost pandemia. Mai întâi a venit ca un murmur, cum că se întâmplă ceva în îndepărtata China, la peste zece mii de kilometri depărtare. S-a dovedit că distanța nu a fost suficient de mare, iar murmurul a devenit zvon, care după nici două luni a explodat într-o cavalcadă de avertismente ce a adus reguli noi; a oprit lumea în loc și a umplut cimitirele cu morminte nou săpate.
A mai însemnat ceva foarte important anul deja trecut. A adus în față personalul medical, femei și bărbați, cărora le spunem medici, asistente medicale, infirmiere, brancardieri care, la drept vorbind, a fost mereu prezent, numai că pandemia i-a transformat pe toți în adevărați eroi. Au luptat cu boala cot la cot cu pacienții lor și au ajutat cât de mult au putut, depășindu-și propriile frici, oboseala, totul, pentru ca să ne salveze pe noi, pe rudele și pe prietenii noștri. Nu sunt cuvinte ca să le mulțumim pentru tot ce au făcut și continuă să facă. Pentru ei Revelionul nu a fost altfel, ci la fel. Adică la datorie.
Anul acesta este, clar, Anul Speranței, în care vom scăpa, datorită vaccinului, de coșmarul virusului pandemic. Au mai fost nenorociri în istoria, chiar recentă, a omenirii și de fiecare dată strămoșii, bunicii și părinții noștri au învățat ceva și ne-au transmis și nouă. Suntem produsul unui șir de suferințe și învățături care, desigur, nu s-a terminat, ci va continua cu ceea ce am învățat și noi. Depinde doar de noi dacă vom ști să transmitem mai departe, adăugând încă o verigă, cea a generației noastre, pe scara timpului. Altminteri, cândva, în viitor, nepoții și strănepoții noștri vor trebui să mai învețe același lucru, încă dată.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
2.7 ° C
2.7 °
0.5 °
77 %
3.7kmh
80 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...