spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeNaționalScandalul facturilor crescute la energie continuă. Dumitru Chiriță, fostul electrician pus arbitru...

Scandalul facturilor crescute la energie continuă. Dumitru Chiriță, fostul electrician pus arbitru al pieței energiei

♦ Scandalul facturilor majorate la energie electrivă îl are în centru pe Dumitru Chiriță, șeful ANRE, numit acolo de PSD. Abia în urma sesizărilor din presă premierul a decis să trimită la ANRE corpul de control

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) este acuzată de jucătorii din piață că a provocat scandalul major al scumpirii facturilor de energie electrică din cauza lipsei campaniilor de informare a clienților înainte de liberalizarea pieței, de la 1 ianuarie 2021. Instituția, care arbitrează piața energiei, este condusă de Dumitru Chiriţă (57 de ani), numit președinte de majoritatea PSD din Parlament în noiembrie 2017. Șeful ANRE este numit sau schimbat din funcție de Parlament.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Cine este Dumitru Chiriță

După ce a lucrat ca electrician șef de tură, Chiriță s-a transformat în sindicalist, a intrat în PSD și a devenit vicepreședinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, apoi deputat.

Dumitru Chiriță este de origine din Tărtășești (Dâmbovița) și și-a început cariera ca electrician șef de tură la fosta Întreprinderea de Distribuție a Energiei Electrice (IDEB), unde a lucrat până în 1990. După Revoluție a intrat în mișcarea sindicală și a devenit preşedinte al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, preşedinte al Sindicatului Liber Independent „Energia” și vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical în perioada 1996 – 1999, apoi a intrat în PSD.

Între 2000 și 2004 a fost deputat PSD, între 2004 și 2008 a fost vicepreşedinte la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (fără nici o legătură cu experința sa de electrician), iar din 2008 și-a reluat postul de deputat PSD.

Între timp, a absolvit și dreptul la o facultate particulară (Universitatea Nicolae Titulescu).

Deține 4 terenuri (trei în Dâmbovița, unul în Argeș), un apartament în București și o casă în Dâmbovița, trei autoturisme (între care și o Lada din 1978), potrivit declarației de avere din 2018 – cea mai recentă declarație depusă la ANI.

Dumitru Chiriță a primit pentru activitatea sa – care a dus la majorarea facturilor a aproximativ 75% din locuitorii României – 680.000 lei salariu în 2019, adică peste 56.000 de lei pe lună. Salariul din 2020 a fost cam tot pe acolo, dacă nu puțin mai mare, site-ul ANRE este picat și nu se pot scoate informații, probabil e accesat de foartă multă lume care vrea să încheie contract cu un furnizor pentru a evita o factură de utilități mai scumpă.

ANRE nu a făcut aproape nimic pentru informarea populației

Asociaţia Energia Inteligentă – care cere și demiterea lui Chiriță – cere guvernului amânarea cu 6 luni a liberalizării pieţei de energie electrică, astfel încât să se evite situaţia la care sunt supuşi majoritatea consumatorilor de energie electrică din România de a fi forţaţi să achite preţuri mult mai mari.

Într-o scrisoare deschisă transmisă preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor – Anca Dragu şi Ludovic Orban -, dar şi premierului Florin Cîţu, Asociaţia Energia Inteligentă aminteşte că decizia liberalizării pieţei de energie electrică a fost luată încă din 6 ianuarie 2020, fiind alocat un termen de aproape un an pentru pregătirea liberalizării pieţei de energie și diseminarea de informaţii complete pentru consumatorii casnici.

Cu toate acestea, Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE) nu şi-a îndeplinit în timp util atribuţiile, prima informare având loc abia la data de 15 decembrie 2020, cu doar 2 săptămâni înainte de liberalizarea propriu-zisă a pieţei de energie electrică.

„În anul 2020 ANRE nu a realizat nici o Campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieţei de energie electrică şi nici activităţi specifice de diseminare care să permită consumatorilor deprinderea de tehnici care să poată să le permită acestora să desfăşoare activităţi specifice de analiză şi alegere a furnizorului care oferă „Preţul Corect”. De altfel prima postare pe site-ul ANRE a unei activităţi de Informare privind liberalizarea pieţei de energie electrică s-a realizat pe data de 15 decembrie 2020, în condiţiile în care pe data de 18 decembrie 2020 începea vacanţa şi activităţile specifice dedicate sărbătorilor de iarnă”, se arată în scrisoarea Asociaţiei.

Legislaţia secundară a fost definitivată prea târziu. În plus, susţine asociaţia, ANRE a emis legislaţia secundară necesară pregătirii paşilor liberalizării pieţei de energie electrică cu doar 3 luni înaintea liberalizării pieţei, legislaţie care a fost în mod continuu schimbată şi modificată în această perioadă, ultima modificare făcându-se chiar cu 7 zile înaintea liberalizării pieţei de energie electrică.

„ANRE a realizat legislaţia secundară astfel încât ofertele furnizorilor actuali să fie realizate şi transmise consumatorilor cu doar cu cel mult 3 zile înainte de liberalizarea pieţei, astfel încât să nu mai existe pentru consumatori timpul necesar să-şi aleagă o ofertă cu un preţ avantajos până la data de 1 ianuarie 2021”, susţin reprezentanţii asociaţiei în scrisoarea trimisă autorităţilor.

Nepricepuții numiți șefi de către partid ne costă bani din buzunar

Asociaţia Energia Inteligentă a remarcat că preţurile la energia electrică pentru consumatorii care nu-şi schimbă furnizorii vor creşte, după momentul liberalizării şi cu 23% faţă de preţul plătit aceluiaşi furnizor în luna decembrie 2020, lucru despre care ANRE nu a pomenit niciun cuvânt.

„ANRE afirma că nu este obligatoriu ca un consumator să-şi schimbe furnizorul de a 1 ianuarie 2021, uita însă să spună ca orice zi după această data înseamnă un cost mai mare pentru consumator şi un câştig nejustificat pentru furnizor. Legea 123/2012 cu modificările şi completările ulterioare stabileşte, la art 55, alin 1 că furnizorii de ultimă instanţă (cei care vor furniza energie electrică consumatorilor casnici urmare a demersuriulor ANRE de la 1 ianuarie 2021) sunt obligaţi să asigure furnizarea de energie electrică la preţuri rezonabile”, se arată în documentul trimis autorităţilor.

Potrivit asociaţiei, toţi consumatorii abonaţi acum la cei 8 furnizori de energie electrică din ţară care nu îi vor schimba de la 1 ianuarie vor plăti facturi cu 13% până la 26% mai scumpe.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
94 %
1.8kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...