spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTParlamentarii din declarațiile de avere nu prea au bani

Parlamentarii din declarațiile de avere nu prea au bani

♦ Potrivit datelor oficiale parlamentarii botoșăneni nu au averi ieșite din comun și par să trăiască mai mult din salarii sau pensii

Venituri de mii de lei, dar cu datorii la bănci. Cam așa s-ar putea rezuma pe scurt traiul celor nouă botoșăneni trimiși în parlament să reprezinte județul. Cei mai mulți – patru – sunt de la PSD, după care urmează câte doi de la PNL și AUR și unul de la USR. Deși unii dintre ei sunt la al doilea sau chiar la al treilea mandat, averile lor nu rup gura târgului. Cel puțin pe hârtie.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Modestie la mașini

Lucian Feodorov, propulsat în Camera Deputaților de AUR, este decanul de vârstă, dar cu toate acestea nu a adunat o avere colosală. Fost director pe la mai multe întreprinderi de stat pe vremea comuniștilor, el deține două suprafețe de teren intravilan de 781 și respectiv 5.500 de metri pătrați moștenite de soție în 2015. În schimb, la capitolul locuințe, el a declarat două apartamente, cumpărate în 1981 și 1998, primul pe numele lui, iar al doilea pe numele soției, ultimul datând din perioada în care a fost subprefect. La mașini, însă, Lucian Feodorov a menționat trei autoturisme, un Opel, un Renault și un Matiz, ultimul consumând destul de mult în București, după cum el însuși relata. Trei mașini în situația în care soții Feodorov sunt pensionari ambii. Astfel, Lucian Feodorov a câștigat anul trecut din pensii undeva la aproape 57.000 de lei, pensia declarată fiind de 4.750 de lei.

 

În schimb, cel mai longeviv parlamentar de Botoșani, deputatul PNL Costel Șoptică, poate dovedi oricând că activitatea politico-parlamentară nu aduce bani cu duiumul. Ajuns la cel de-al treilea mandat, după unul de deputat și celălalt de senator, Costel Șoptică are un teren și o casă de locuit în municipiul Botoșani, dar nu pe numele său și al soției, proprietari fiind de fapt cei doi copii ai lor. Profesor la bază, el a intrat de câțiva ani în afaceri și este acționar unic la General TopCom SRL unde deține acțiuni în valoare de 370.860 lei. Președinte al organizației PNL, Costel Șoptică a adunat anul trecut circa 140.000 de lei din îndemnizația de senator, dar cu toate acestea el nu deține nicio mașină. Nu în nume propriu, ci probabil pe firmă.

Nici deputatul Marius Budăi, ajuns acum în postura de vicepreședinte al Camerei Deputaților, nu se laudă cu cine știe ce proprietăți ori bani în conturi. Fost director al Casei de pensii, dar și ministru al Muncii, el deține împreună cu soția casa și terenul de la Curtești, în apropiere de Lebăda, dobândite în 2017 prin creditul „Prima casă”. Cei doi mai au două autoturisme, un BMW X3 și un Renault Megan, dar și circa 67.000 de lei într-un cont bancar. Asta în condițiile în care Marius Budăi a contractat două credite, unul de 86.700 de lei, care a fost scadent anul acesta, și un altul de aproape 190.000 de lei, scadent în 2031. La rubrica de venituri, fostul ministru, aflat acum la al doilea mandat de parlamentar, a declarat 21.381 de lei primiți de la Camera Deputaților, 138.711 lei drept salariu de ministru, la care s-au adăugat alți aproape 44.000 de lei obținuți de soția sa care lucrează la Direcția Agricolă. În bugetul familiei au mai intrat tichetele de vacanță, 1.450 de lei, precum și alocațiile celor doi copii.

Tot la al doilea mandat de parlamentar va fi și Cristian Achiței, trimis în Senat pe listele PNL. Inginer de drumuri și implicat în administrația locală în ultimii ani, el deține împreună cu soția două terenuri, unul în municipiul Botoșani și celălalt în comuna Mihălășeni, dar și un apartament și un spațiu comercial, ambele în Botoșani, toate cumpărate în 1996 și 2006. În schimb, familia a acumulat la două fonduri private de pensii peste 93.000 de lei. Pe listă figurează și două credite de 110.000 lei și 20.000 de lei, ultimul scadent anul acesta. Asta în condițiile în care noul senator a obținut anul trecut peste 130.000 de lei din îndemnizația de deputat, iar soția a adus în casă la rândul ei 68.000 de lei ca director economic la Locativa și încă aproape 42.000 de lei din activități de expertiză contabilă, plus 12.000 de lei ca membru în Consiliul de Administrație de la Eltrans. Per total, un venit anual de peste 230.000 de lei, dar cu toate acestea nici ei nu dețin mașini pe numele lor.

Senatorul AUR, singurul fără credite

La al doilea mandat a ajuns și senatorul PSD Lucian Trufin, de loc din comuna Vlăsinești, acolo unde deține un mic teren și o casă, ambele cumpărate în 2002. La autoturisme, în declarația de avere apare un Fiat Doblo, dar cu toate acestea el conduce un autoturism Mercedes de teren. Are două conturi bancare, dar nu a adunat sume considerabile, ci 4.800 de lei și respectiv 65.000 de lei. Asta în condițiile în care senatorul a deținut două credite, ambele scadente în 2020, în cuantum de 90.000 și respectiv 75.000 de lei. În schimb, anul trecut Lucian Trufin a beneficiat de un venit de peste 134.000 de lei din îndemnizația de senator, iar soția ceva mai mult de 36.000 de lei, ea fiind profesor.

 

 

Printre debutanții în activitatea parlamentară figurează omul de afaceri Dorinel Cosma. Desemnat senator AUR, el deține patru suprafețe de teren, unul dintre loturi fiind cumpărat chiar anul acesta, dar și două case, una cu o suprafață de 450 de metri pătrați. Implicat în trei societăți comerciale, Sevrom, Autofirenze și XANDOR GRUP, el deține mai multe acțiuni care cumulează peste 27.000 de lei. Pensionat, Dorinel Cosma a adunat anul trecut din pensii 37.000 de lei, iar soția a mai contribuit la bugetul familiei cu 23.000 de lei din pensii, plus alți 78.000 de lei din expertize și consultanțe. Cert este că ei nu dețin niciun împrumut bancar, dar nici mașini înmatriculate pe nume propriu.

 

Ajuns prima dată în Parlament, deputatul PSD Constantin Pătrăuceanu se bazează și el pe propria afacere. El deține două terenuri în Cătămărăști și Sarafinești, o casă în Cătămărăști și un spațiu comercial. În schimb, la capitolul mașini, el a menționat două autoturisme – un BMW și un Matiz. Bani în conturi nu deține, dar a declarat un credit bancar de 25.000 de euro scandent în 2038. La rubrica de venituri el a trecut îndemnizația de consilier județean de 13.730 de lei, 74.000 de lei ca director la firma AVASTAR, iar soția, care este angajată APIA, a cumulat în 2019 venituri de aproape 69.000.

 

Fostul prefect, cel mai înstărit

Tot în seria debutanților este Dan Șlincu, fostul prefect de Botoșani până în toamna lui 2019, ajuns deputat pe listele PSD. El deține cu soția un teren în Dorohoi, cumpărat în 1997, și o casă de 200 de metri pătrați construită în 2000. În schimb, la mașini au fost menționate trei autoturisme, un Audi, un Mercedes A Classe și un Matiz. Anul trecut, însă, Dan Șlincu a obținut peste 140.000 de lei din salariul de prefect și încă vreo 5.000 de lei ca director la DGASPC. La acești bani s-au adaugat și veniturile obținute de soție, adică salarii de aproape 69.000 de lei, plus 56.000 de lei dividende la societatea S&S Dorohoi.

Seria debutanților în parlament este încheiată de Andrei Drancă, care a ajuns deputat pe listele USR PLUS. Inginer geodez de profesie, el și-a cumpărat un apartament de 90 de metri pătrați în 2015 și deține două autoturisme, un Land Rover și un Volkswagen, dar are de restituit un împrumut la BCR de 38.000 de euro, scadent în 2045. Asta în condițiile în care anul trecut a obținut un salariu de 28.800 de lei la societatea TopCAD Moldova și venituri din chirii de 10.800 de lei.

Per total, parlamentarii nu afișează averi ieșite din comun. Ba mai mult, unii par să trăiască mai mult din salarii sau din pensii. Rămâne de văzut cum vor părăsi lojele parlamentului, atunci când vor pierde mandatele de senatori sau de deputați.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer fragmentat
0 ° C
1.6 °
-0 °
77 %
3.1kmh
58 %
sâm
0 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
3 °
mie
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...