De la 1 septembrie 2020, 79 de cadre didactice botoşănene au decis să se pensioneze, dat fiind faptul că persoanele care vor ieși la pensie în cursul acestui an vor avea venituri mai mari decât cele care s-au pensionat în anii trecuți. La condiții echivalente de vârstă, vechime și contribuție, valoarea pensiilor stabilite în acest an este cu aproximativ 40% mai mare decât cea a pensiilor stabilite în anii anteriori.
Aproximativ 50% dintre cadrele care s-au pensionat au decis să-şi întrerupă activitatea didactică, deşi aveau posibilitatea să cumuleze pensia cu salariul. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a trebuie să găsească înlocuitori pentru cei care nu au mai dorit să rămână la catedră după ce au primit decizia de pensionare.
Numărul mare al pensionărilor în timpul anului şcolar este motivat de faptul că, la condiții echivalente de vârstă, vechime și contribuție, valoarea pensiilor stabilite în acest an este cu aproximativ 40% mai mare decât cea a pensiilor stabilite în anii anteriori.
Prin felul în care este calculat indicele de corecție, la momentul pensionării fiecare punct de pensie este valorizat la nivelul a 41% din salariul mediu brut pe economie din urmă cu doi ani, iar ulterior indexarea pensiilor aflate în plată este dependentă de majorarea punctului de pensie.
Indice contestat la CCR
O perioadă de timp, acest indice de corecție nu a fost aplicat, pentru că a fost contestat la Curtea Constituțională a României (CCR), dar apoi s-a dat retroactiv după decizia CCR. În primii ani, nu influența tare mult valoarea pensiilor, deoarece a oscilat între 1,07, ceea ce corespunde unei creșteri de 7% a pensiei și 1,15%, ceea ce corespunde unei creșteri de 15% a pensiei, pentru că și salariile medii brute pe economie nu au oscilat prea tare. Dar, din anul 2019, variația a fost mult mai mare pentru că în formulele de calcul prin care se stabilea valoarea indicelui au intrat salariile brute în care erau incluse și contribuțiile transferate de la angajator. Astfel, creșterea artificială a salariului brut a adus și o creștere artificială a valorii punctului de pensie. Așa se face, se face că în anul 2019, indicele a ajuns la 1,20, adică valoarea celor care au ieșit la pensie anul trecut a fost cu 20% mai mare decât cea rezultată din formula de calcul, și implicit mai mare decât a celor care au ieșit la pensie în anii anteriori. Prin legea bugetului din acest an, valoarea indicelui de corecție este de 1,41, adică aduce o majorare a punctajului de pensie cu 41%.