Bătălie dură pentru posturile scoase la concurs de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) în vederea angajării viitorilor polițiști care vor face parte din Biroul pentru Protecția Animalelor. Campania de angajare a atras 97 de tineri, deși la mijloc este vorba numai de șase posturi. Ar veni o medie de 16 candidaţi pe loc, care i-a luat prin surprindere şi pe vechii poliţişti, ce nu se aşteptau la un număr așa mare de solicitări.
Cu toate acestea, cifra este destul de mică faţă de ultimul concurs anunţat de Poliţia Română în aprilie 2009, când tot pentru 50 de locuri s-au înscris 840 de botoşăneni. Atunci, concursul nu s-a mai ţinut întrucât între timp a venit criza, iar instituţiile statului au blocat angajările pentru a reduce cheltuielile. Cu toate acestea, numărul de candidați este destul de mare dacă se ține cont de faptul că angajările au fost anunțate în urmă cu mai puțin de două săptămâni. Totuși, afluxul ar putea fi înțeles în condițiile în care acesta este primul concurs organizat de Poliția Română la care înscrierile s-au făcut exclusiv on-line, fără ca cei care aspiră la aceste posturi să mai fie nevoiți să bată drumul până la sediul IPJ, cu noianul de hârtii.
În schimb, aspiranții au trebuit să-și scaneze toate documentele necesare și să le trimită pe adresa IPJ.
Cea mai mare concurenţă este pe posturile de agenţi
Potrivit reprezentanților IPJ, cea mai mare concurență se înregistrează pentru cele trei posturi de agenți, unde s-au înscris nu mai puțin de 70 de candidați, media fiind de 23 de persoane pentru fiecare loc. Asta poate și datorită faptului că pentru aceste posturi s-au putut înscrie și cei care au absolvit doar liceul cu diplomă de bacalaureat. În schimb, acolo unde s-au cerut studii superioare sau de specialitate, numărul de cereri au fost mult mai mici. Astfel, pentru singura funcție de ofițer, unde era nevoie de studii universitare de lungă durată absolvite cu diplomă de licență, s-au înscris doar opt persoane, iar pentru cele două posturi de medic veterinar au fost înregistrate 19 de cereri, în acest ultim caz candidații fiind nevoiți să facă dovada studiilor de specialitate.
„Perioada înscrierilor a expirat luni, 28 decembrie, la ora 16, iar acum urmează verificarea dosarelor”, a arătat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.
Cei mai mulți candidați abia au terminat liceul
Printre cei care s-au înscris la concurs, mai ales pentru posturile de agenți, sunt mulți tineri care abia au terminat liceul. Lor li s-au alăturat alţi botoşăneni trecuţi de prima tinereţe, dar licenţiaţi în diverse specializări în care nu și-au găsit un loc de muncă. Unii nu au lucrat nicăieri, semn că își încearcă norocul, în timp ce alţii cred că Poliția animalelor e domeniul în care se pot regăsi.
Pe cei mai mulți i-a atras, însă salariul şi stabilitatea locului de muncă. Puţini dintre ei ştiu, însă ce îi aşteptă şi în ce va consta munca lor pentru că structura în care vor activa este nouă. În plus, salariul nu va fi colosal pentru că, ţinând cont de faptul că cei mai mulţi sunt la început de drum, leafa ar putea fi undeva la maxim 3.000 de lei.
În plus, cei care vor parcurge toate etapele de selecţie şi vor fi admişi, vor participa la o serie de cursuri de iniţiere în carieră, iar după şase luni în care vor acţiona sub coordonarea unui poliţist, vor susţine un examen de definitivare. Abia cei care vor promova examenul vor deveni poliţişti cu acte în regulă, iar cei respinşi vor părăsi sistemul. Iar munca nu va fi cu adevărat uşoară pentru că, pe lângă faptul că vor trebui să recite pe de rost legile, aceştia vor trebui să intervină în toate cazurile de abuz comise asupra animalelor.
Angajări care nu sunt privite cu ochi buni
Cei care vor ajunge efectiv să lucreze în poliţie mai trebuie să ştie un lucru. Aceste angajări directe din viaţa civilă nu sunt privite cu ochi buni de cei care au trecut prin şcolile de agenţi sau prin academia de poliţie şi asta pentru că o consideră o formă de deprofesionalizare a poliţiei. De regulă, cei care vin direct din civilie nu prea au cunoştinţă despre procedurile de lucru, care se învaţă în şcoală (n.r. – cum se întocmeşte un proces verbal de contravenţie, cum se întocmesc actele procedurale pentru un dosar penal, etc.), şi nici despre normele interne care guvernează munca în poliţie. De aceea, vechii poliţişti au convingerea că din aproape 100 de candidați care s-au înscris, o bună parte dintre ei nu vor reuşi să-şi finalizeze dosarele, alții nu vor mai intra în concurs, iar cei care vor rămâne în cursă vor fi „filtraţi” de condițiile medicale sau proba eliminatorie.
Calendarul viitoarelor acțiuni privind derularea concursului
6 ianuarie – Publicarea rezultatelor privind validarea/invalidarea candidaturilor.
12 – 19 ianuarie – Desfășurarea probei eliminatorii (evaluarea performanței fizice), inclusiv rezolvarea eventualelor contestații.
23 ianuarie – Desfășurarea probei scrise.
23 ianuarie – Publicarea rezultatelor la proba scrisă