În primul rând trebuie să știm că vaccinul NU este obligatoriu. Este posibil ca, după vaccinare, multe țări să introducă obligativitatea vaccinului pentru cei care intră în țara respectivă, dar cetățenii nici unei țări din Uniunea Europeană nu vor fi obligați să se vaccineze.
Dacă nu sunteți într-una dintre grupele prioritare (medic, asistent medical, lucrător în case de bătrâni etc) va mai dura câteva luni până la vaccin și să vă puteți pune real problema dacă vă vaccinați sau nu.
Regulile de prevenţie se menţin
Din păcate, vor trebui în continuare respectate regulile de prevenție. Va dura în jur de un an să atingem numărul de oameni vaccinați necesar pentru încetinirea considerabilă a transmiterii virusului. Veți fi protejat abia în ziua 29 numărată din ziua în care v-ați făcut prima doză de vaccin. Alte două motive pentru respectarea regulilor de prevenție până la scăderea numărului de cazuri zilnice: nu se știe câte luni durează protecția oferită de vaccin și nici dacă persoanele vaccinate pot transmite coronavirusul dacă nu au simptome. Vom afla în curând, dar deocamdată încă nu a trecut suficient timp.
Dar se știe SIGUR că acest vaccin previne formele severe de Covid-19. Până la urmă, de asta ne temem fiecare: de forma severă a bolii.
Puţine reacţii adverse
Reacțiile adverse posibil apărute în urma vaccinării sunt raportate și urmărite într-un sistem electronic legat la cel european de monitorizare. În timpul studiilor clinice, doar 0,01% dintre cei vaccinați au dezvoltat reacții adverse îngrijorătoare. De la momentul începerii campaniilor de vaccinare în SUA, Marea Britanie și Canada și până astăzi, 0,0007% dintre cei vaccinați au avut o reacție alergică severă în urma vaccinării: 8 din 1.130.000 de oameni.
Transparenţă maximă
Transparența referitoare la componentele acestui vaccin, rezultatele studiilor clinice și altor detalii importante este maximă. Agenția Europeană a Medicamentului a publicat deja datele. Evident este necesar un anumit nivel de cunoaștere bio-medicală pentru a putea interpreta ce citim în acel document.
„Din păcate, vaccinologia, genetica moleculară și biostatistica nu sunt științe care se învață pe Facebook”, scrie Vlad Mixich.
Chiar dacă ați avut Covid-19, vacinul are rost. Nivelul de imunitate naturală dobândit după boala Covid-19 variază foarte mult de la om la om. În schimb nu trebuie să ne vaccinăm în timp ce avem Covid-19.
Acest vaccin nu schimbă ADN-ul și nici nu infectează cu coronavirus. Pentru că el NU conține virusul în nicio formă și pentru că nu pătrunde în ADN-ul uman în nicio formă. E ca un email cu instrucțiuni trimise sistemului nostru imunitar pentru ca să recunoască rapid coronavirusul atunci când acesta ne intră în corp.
Acestea sunt lucrurile importante pe care fiecare dintre noi trebuie să le știe despre vaccinul anti Covid-19.