Zeci de botoșăneni care au ieșit la colindat pe timpul nopții au fost amendați de polițiști. S-a întâmplat în noaptea de Ajun, dar și în prima noapte de Crăciun, când cei surprinși pe străzi, fără un motiv întemeiat, au fost sancționați de forțele de ordine.
O demonstrează o situație întocmită de reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care spun că în ultimele 48 de ore au fost aplicate peste 50 de amenzi, mai bine de o treime vizându-i pe cei care au ieșit pe străzi după ora 23.
Astfel, începând cu seara de Ajun, polițiștii au continuat activitățile de prevenire și de verificare a modului de respectare a normelor legale în vigoare pe timpul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului SARS-COV-2.
Polițiștii botoșăneni au dacționat atât în mediul urban cât și rural, fiind verificate 67 de societăți comerciale și 77 de mijloace de transport în comun. „Pentru neregulile constatate au fost aplicate 55 de sancțiuni contravenționale, dintre care 33 pentru nerespectare măsurii de protecție individuală, iar 21 pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea/libera circulație, valoarea totală a amenzilor fiind de 30.000 de lei”, a arătat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.
Polițiștii reamintesc faptul că este permisă circulația persoanelor în intervalul 23:00 – 05:00 pentru următoarele motive:
• deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
• deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
• deplasări în afara localității a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
• deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere.
Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal sunteți obligați să prezentați, la cererea forțelor de ordine, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.
Declarația pe proprie răspundere trebuie să cuprindă: numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.