spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomePrima PaginăPărinţi discriminaţi de stat

Părinţi discriminaţi de stat

♦ O ordonanţă adoptată pentru a veni în sprijinul angajaţilor ce nu îşi pot supraveghea copiii la orele online creează discrepanţe uriaşe în funcţie de domeniul de activitate
♦ Astfel, o serie de oameni pot primi un procent din salariu pentru că nu pot fi alături de copii, în timp ce în cazul altora angajatorii sunt obligaţi să le dea liber

Pandemia creează noi discrepanţe uriaşe între angajaţii statului şi cei din mediul privat. Însă nu doar atât, de această dată chiar şi angajaţii instituţiilor sunt trataţi diferenţiat în funcţie de domeniul de activitate. De această dată problemele au apărut după o ordonanţă adoptată în luna august cu privire la părinţii care nu-şi pot supraveghea copiii ce participă la ore online.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Astfel, peste 200 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” au cerut indemnizaţii de 75% din salariu deoarece nu-şi pot supraveghea copiii în timpul orelor online.

Dintre aceştia doar un sfert au şi primit banii. Asta deoarece legea spune că aceste indemnizaţii pot fi primite doar în situaţia în care ambii părinţi lucrează în apărare, ordine publică şi securitate naţională, penitenciare şi unităţile sanitare publice. În restul domeniilor de activitate, indiferent dacă vorbim de angajaţi la stat sau din domeniul privat angajatorii sunt obligaţi să ofere zile libere. În acest fel statul creează clar o diferenţă întărind ideea ca unele domenii de activitate sunt mai importante decât altele.

„S-au primit un număr de 210 cereri”

Potrivit reprezentanţilor spitalului, până la finele lunii noiembrie au fost primite peste 200 de astfel de cereri. Dintre acestea însă, doar un sfert au fost acceptate.

„S-au primit un număr de 210 cereri, dintre care 32 cu familii monoparentale, 126 cu celălalt soţ care lucrează într-o altă instituţie, alta decât <<excepţii>>, şi un număr de 52 de cereri unde ambii soţi lucrează în unităţi prevăzute la <<excepţii>>, unde este necesară prezenţa la lucru – sănătate, poliţie, armată, penitenciar, ISU”, se arată într-un răspuns oficial al reprezentanţilor SJU Botoşani.

Astfel, după analizarea acestor cereri, Biroul Juridic al unităţii sanitare a decis ca indemnizaţia de 75% să se plătească pentru cele 52 de persoane unde ambii soţi lucrează în unităţile prevăzute la „excepţii”.

Ordonanţa de Urgenţă 147 din 27 august 2020 spune, la Articolul 4, că angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţile sanitare publice nu beneficiază de zilele libere, ci de „o majorare acordată suplimentar drepturilor salariale cuvenite, în cuantum de 75% din salariul de bază/salariul de funcţie/solda de funcţie corespunzătoare unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, corespunzător numărului de zile lucrătoare din perioada prevăzută”.

Prevederile alin. (1) se aplică părinților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

  1. a) au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, înscriși în cadrul unei unități de învățământ sau de educație timpurie antepreşcolară;
  2. b) celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere.

„Mi se pare o nedreptate cumplită ceea ce se întâmplă”

Practic, dacă un părinte lucrează în sistemul sanitar, iar celălalt lucrează în străinătate, spre exemplu, sau în sistemul privat, sau este unicul inginer la o firmă care depinde de prezenţa lui la muncă, acest lucru nu contează, pentru că angajatorul trebuie să îi dea liber. Cu alte cuvinte, doar cei din domeniile respective pot primi, în ochii legiuitorului, o sumă de bani pe perioada cât nu îşi pot supraveghea copilul din cauza întreruperii şcolii.

„Atragem atenția că angajatorul este obligat să acorde zilele libere dacă angajatul solicită acest drept. Pentru nerespectarea acestei prevederi, angajatorul riscă amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 lei pentru fiecare persoană pentru care refuză acordarea zilelor libere, fără a depăși valoarea cumulată de 20.000 lei”, a declarat un avocat botoşănean.

„Mi se pare o nedreptate cumplită ceea ce se întâmplă. Este o discriminare salarială, care nu reflectă realitatea din viaţa de zi cu zi. Nimeni nu ştie şi nu înţelege de ce asistenta care are soţ pădurar, lucrător în comerţ sau la Apă, sau la bancă, nu beneficiază de aceşti bani, iar colega care are soţul poliţist da. Ca să nu mai spunem că şi mamele divorţate nu au beneficiat de nimic”, a spus una dintre angajatele unităţii sanitare.

Lege ambiguă în privinţa familiilor monoparentale

Mai mult, legea este ambiguă şi în legătură cu părinţii care îşi îngrijesc singuri copiii. Astfel, cele 32 de cereri de la familii monoparentale au fost şi ele respinse, în ciuda faptului că legea spune, la un aliniat că sunt exceptate de la regula principală, dar în următorul aliniat arată cum se calculează şi pentru acestea indemnizaţia respectivă.

În acest context, părinţii care îşi cresc singuri copiii sunt obligaţi să se descurce având în vedere că nu pot primi nici bani, nici zile libere.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.1 ° C
1.6 °
-0 °
71 %
0.9kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...