Zeci de botoşăneni, printre care prefectul Dan Nechifor, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, primarul municipiului Cosmin Andrei, dar și membri ai Asociației 22 – 25 decembrie 1989”, au participat astăzi la ceremonia de comemorare a Eroilor Revoluţiei.
Oficialii au punctat importanţa evenimentelor din decembrie 1989
Manifestarea dedicată eroilor a debutat în faţa Palatului Administrativ, unde a fost depusă o coroană de flori în dreptul plăcii comemorative plasată pe faţada clădirii. Vasile Halasanu, preşedintele Asociaţiei „22 – 25 decembrie 1989” a rostit numele eroilor morţi la Revoluţie, dar și al celor care au murit în lupta anticomunismului, în memoria acestora fiind ținut un moment de reculegere. Oficialii au încercat, în câteva cuvinte, să puncteze importanța Evenimentelor din Decembrie 1989 în istoria românilor.
„Chiar dacă astăzi suntem într-un cerc mai restrâns, iar ceremoniile reduse, țin să aduc și eu un omagiu eroilor Revoluției, eroilor Revoluției de la Botoșani. Dumnezeu să îi odihnească și să îi aibă în pază! La mulți ani Asociației Revoluționarilor! Doamne Ajută!”, a spus prefectul județului, Dan Nechifor.
La rândul ei, Doina Federovici a ținut să puncteze faptul că 22 Decembrie este un punct inflexiune în destinul României. „Astăzi, se împlinesc 31 de ani de la momentul culminant al Revoluției din 1989, punctul de la care s-a început a scrie o nouă pagină de istorie. Revoluția din Decembrie 1989 înseamnă începutul unei lumi la care visam cu toții la finalul secolului trecut, a unei lumi libere care acum ni se pare o normalitate și fără de care nu ne putem concepe traiul. Această libertate nu a fost obținută ușor, ci cu sacrificiul suprem a peste 1.100 de români pentru care niciun preț nu a fost prea mare. Cu mâinile goale și inimile pline de speranță, conduși de credința că pot elibera țara de sub tirania regimului comunist, în toate marile orașe ale țării, românii au ieșit în stradă.
Au făcut-o și la Botoșani și, chiar dacă evenimentele de aici nu s-au soldat cu valuri de sânge ca în orașele martir ale țării, nu putem trece cu vederea eroismul celor care au repus România pe un făgaș normal. Acum, la 31 de ani distanță, este de datoria noastră, a tuturor, să omagiem jertfa eroilor Revoluției Române pentru ca noi să ne putem bucura de «rația de libertate» în fiecare zi! Dumnezeu să-i odihnească în pace!”, a fost mesajul Doinei Federovici, președintele Consiliului Județean.
Tricolorul fără stema statului comunist, nelipsit de la ceremonie
De la ceremonii nu a lipsit vestitul tricolor decupat, fără stema statului comunist, care a fost simbolul revoluției din 1989.
Delegația a mers mai apoi la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” de pe Pietonalul Unirii, unde oficialii prezenți au depus coroane de flori din partea CJ și Primăriei Botoșani, dar și din partea Asociaţiei Revoluţionare „22 – 25 Decembrie 1989”.
Din cauza pandemiei de COVID-19 și a măsurilor de protecție, numărul participanților a fost redus, de la eveniment lipsind reprezentanții partidelor politice, conducerile instituțiilor publice, dar și parlamentarii din județ.