Situaţie fără precedent la morga celui mai mare spital din judeţ. Unitatea are o capacitate de 12 locuri, însă ieri dimineaţă erau 32 de morţi. Depozitate în spaţiile frigorifice speciale, dar şi pe tărgi, pe jos, pe mese şi pe culoare, cele 32 de cadavre au oferit o imagine şocantă personalului medical.
Potrivit reprezentanţilor morgii, astfel de situaţii nu sunt rare, pentru că decesele care au loc în weekend în spital sunt mai greu de preluat de rude, din cauza formalităţilor care trebuie îndeplinite pentru ridicarea celui decedat. Ceea ce a fost surprinzător, însă, a fost numărul foarte mare de cadavre depozitate într-o morgă mult subdimensionată. Mai mult, de la începutul pandemiei procedurile legate de preluarea unei persoane decedate din cauza Covid19 au îngreunat şi mai mult acest proces.
Situaţia era cunoscută ieri şi de reprezentanţii unităţii sanitare, care spun că în weekend a fost o situaţie mai puţin obişnuită, cu foarte multe decese într-un interval mic de timp. „Pe perioada după-amiezii de sâmbătă şi zilei de duminică au fost înregistrate mai multe decese pe secţiile Spitalului Judeţean. Şi decese cauzate de covid şi decese cauzate de alte afecţiuni medicale. Întrucât pentru ridicarea cadavrului de la morgă este nevoie de o adeverinţă de înhumare, pe care rudele trebuie să o obţină de la instituţiile abilitate, acest proces este întârziat pe perioada weekendului”, au spus reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Probleme şi în trecut la morga spitalului
În octombrie 2018, morga unităţii sanitare a mai avut parte de o situaţie bizară. Din cauza unei defecţiuni la frigiderele morgii principale a spitalului, morţii au fost căraţi în saci cu duba de la Serviciul de Medicină Legală la morga Maternităţii.
Reprezentanţii unităţii sanitare spun că morga din clădirea principală a spitalului are nevoie urgentă de investiţii pentru a fi mărită, dar şi dotată corespunzător, aparatura cedând tot mai des.