Artistul plastic Marcel Mănăstireanu, Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani, a plecat la ceruri. „Artistul plastic Marcel Mănăstireanu a plecat să lucreze pentru îngeri, a plecat în tabără unde îl aşteaptă Costică Livadaru, bădița Mălinaș, Nicu Cornea, Mihai Bejenaru, Horaţiu Ioan Lașcu, Sandu Alexandru, Ionel Bejenaru, Alexandru Pleşca și profesorul Donisa…Îngerii să vă fie aproape!”, este mesajul pictorului Liviu Şoptelea.
Şi alţi botoşăneni care l-au cunoscut şi apreciat pe Marcel Mănăstireanu şi-au exprimat părerea de rău.
„Și ai plecat ușor, ușor în ceruri, Marcel...”, este mesajul de rămas bun transmis de Gheorghe Iavorenciuc, fost consilier municipal.
„A mai plecat un artist … Nu știu de ce, dar îmi era dor de vremea când venea să-și întâlnească aici (la Galerile de Artă – n.r.) confrații întru artă! Azi am aflat că a plecat să modeleze suflete de îngeri… Dumnezeu să îl odihnească! Condoleanţe familiei!”, a transmis muzeograful Ana Coşereanu.
Marcel Mănăstireanu a primit în 2014 titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Botoşani
În luna mai 2014, la propunerea consilierului municipal Gheorghe Iavorenciuc, aleşii locali botoşăneni au votat proiectul vizând acordarea titlului de Cetăţean de Onoare artistului Marcel Mănăstireanu. Festivitatea de înmânare a acestei distincţii a fost organizată în iulie 2014, în Parcul Eminescu, lângă Aleea personalităţilor botoşănene, ce include busturi realizate de Marcel Mănăstireanu.
Marcel Mănăstireanu a pictat timp de 23 de ani, lucrările sale făcând obiectul a peste 15 expoziții. Artistul a renunțat în anul 1993 la expozițiile de pictură, dedicându-și viața sculpturii.
Printre lucrările realizate de Marcel Mănăstireanu se numără bustul Patriarhului Teoctist (dezvelit pe 7 februarie 2009, în fața Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” din satul Victoria – comuna Stăuceni); bustul lui Mihai Eminescu din Odesa – Ucraina; statuia lui Alexandru cel Bun din Cernăuți; efigia lui Ciprian Porumbescu, amplasată pe fațada Societății Culturale “Mihai Eminescu” din Cernăuți; statuia lui Ștefan cel Mare și Sfânt, inaugurată la Edineț, în Republica Moldova, în 20 august 2006; bustul lui Grigore Vieru, realizat din piatră, dezvelit pe 14 februarie 2010 în orașul Strășeni – Republica Moldova, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la nașterea poetului moldovean; bustul generalului erou Gheorghe Avramescu, dezvelit la Botoșani la 25 octombrie 2010.