spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeEditorialPopulismul e bun înainte de alegeri, nu după - Cătălin MORARU, redactor...

Populismul e bun înainte de alegeri, nu după – Cătălin MORARU, redactor șef

Pentru a descrie cel mai bine situația conflictuală dintre primarul Cosmin Andrei și consilierii opoziției în problema majorării burselor elevilor, trebuie să apelăm la cuvintele cunoscutului filozof contemporan Mike Tyson, care spunea că „oricine are un plan bun, până primește un pumn în gură”.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Dacă anul trecut viceprimarul Cosmin Andrei cerea testări pentru toți profesorii, anunța în campanie implementarea „pachetului Firea”, cu o grămadă de măsuri sociale pentru elevi, și declara „când e vorba de copii nu există scuza nu sunt bani”, primarul Cosmin Andrei constată că de pus în practică promisiunile e un pic mai complicat.

Majorarea burselor elevilor din Botoșani a fost votată cu ambele mâini de toată lumea că era 26 noiembrie și mai era o săptămână până la alegerile locale. După alegeri, s-au mărit, dar cu mai puțin, că nu sunt bani. Cam asta e povestea pe scurt.

Acum, liberalii – care anul trecut doreau o mulțime de subvenții micșorate că nu sunt bani – cer măriri peste măriri, iar pesediștii – care anul trecut erau de acord cu măririle – spun că nu se poate, nu sunt fonduri. S-au schimbat doar rolurile, nimic altceva.

Liberalii propun măriri la de toate, cea mai amuzantă fiind aia cu creșterea la 3500 de lei (dacă rețin eu bine) a plafonului de pensie cu care un pensionar poate merge gratis cu transportul în comun, în prezent fiind 2500 lei.

Măsura liberală ar fi fost scăderea plafonului respectiv, după mine. Cu tot respectul pentru pensionari, când există așa de multe persoane care muncesc pe salariul minim și plătesc abonament la autobuz, cam pe la pensia egală cu salariul minim ar trebui oprită și subvenționarea.

Din ce se întâmplă în consiliul local putem înțelege două aspecte. Primul ar fi că hârâiala asta între pesediști și liberali nu se oprește. Exact asta a ținut orașul aproape nemișcat în ultimii opt ani, faptul că s-au bucurat consilierii de victorii mici, de etapă, contra inamicului politic. Restul nu a mai contat.

Al doilea aspect ar fi că, deși următoarele alegeri sunt abia peste patru ani, nici PSD, nici PNL nu vor să renunțe la politica lui „vă dăm”. Nu mai știu cine explica situația cu ajutorul pescuitului. Este diferența dintre „vă dăm pește” și „vă învățăm să pescuiți”. Evident, aleșii noștri preferă prima variantă, după cum se vede.

Eu aș prefera a doua variantă, abia așa ies la iveală cei care nu pot pescui, adică cei care chiar trebuie ajutați. Noi, ceilalți, trebuie să fim ajutați să ne ajutăm singuri, atâta tot.

Spre acest gen de strategie sper să se îndrepte noul primar, mai ales că mandatul său nu va fi întrerupt timp de patru ani de nici un fel de alegeri, lucru foarte util pentru dezvoltarea orașului fără măsuri populiste.

Acum mulți ani, îi scriam primarului Florin Egner, care era la primul mandat, că nu am nevoie de locuință socială, de ajutor social, nici de ajutor de încălzire, de bursă socială pentru copii sau de orice fel de alte ajutoare. Mie ce îmi poate oferi, ce face primăria pentru mine?

Că eu vreau un oraș modern, cu investiții, parcări, străzi cu asfalt, siguranță pe stradă, iluminat, semafoare etc.

Același text l-aș fi putut scrie, de-a lungul anilor, oricărui primar de Botoșani. Noi, ăștia care nu vrem ajutoare, ce facem? Plecăm toți? Că prea mulți au plecat deja.

Cât despre consilierii locali, dacă vor să ajute elevi, să renunțe, de exemplu, la jumătate din indemnizația de consilier. Sau la toată suma, că doar nu au ajuns consilieri locali pentru a încasa o mie de lei pe lună. Și poate – fiecare din ei – acorda burse la doi elevi. Capabili sau necăjiți, ei aleg. Deja 40 și ceva de copii primesc un ban în fiecare lună. Și poate mai sunt și alții care le urmează exemplul.

Iar în timp ce își donează indemnizația de consilier, poate reușesc să stea de vorbă unii cu alții, să facă ceva și pentru oraș.

Nu de alta, dar campania electorală s-a terminat pe 5 decembrie, dimineața. Iar următoarea e tocmai peste patru ani.

 

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
nori împrăștiați
2.6 ° C
2.6 °
2.6 °
93 %
1.5kmh
49 %
Dum
3 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
6 °
joi
7 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...