Inspecţia Muncii derulează, în perioada 2 decembrie 2020 – 8 ianuarie 2021, o acțiune naţională de verificare a legalităţii privind deținerea, prepararea, experimentarea, distrugerea, transportul, depozitarea, mânuirea și folosirea articolelor pirotehnice utilizate în activitățile deținătorilor.
„Această acţiune este motivată de unele evenimente grave petrecute anii anteriori în țară şi străinătate care s-au soldat cu explozii şi incendii de mari proporţii la depozite de articole pirotehnice, ce au fost distruse în totalitate. Aceste evenimente au provocat mari pagube materiale şi chiar umane, repercusiunile făcându-se resimţite pe o suprafaţă considerabilă în jurul acestor depozite”, spun reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani.
Vătămări corporale în perioada Sărbătorilor de Iarnă
Un alt motiv care determină desfăşurarea acestei acţiuni este faptul că, în perioada sărbătorilor de iarnă se înregistrează cazuri frecvente de vătămări corporale produse prin utilizarea articolelor pirotehnice de către copii sub vârsta de 18 ani. Astfel, în conformitate cu prevederile Legii privind regimul materiilor explozive, vânzarea articolelor pirotehnice se face numai de către persoanele juridice autorizate în acest sens şi numai în locurile autorizate în condiţiile legii.
Totodată, comercializarea articolelor pirotehnice se poate face numai în spații în clădiri cu spaţii comerciale, în încăperile de comercializare şi în încăperi alăturate, care nu servesc locuirii continue de către persoane. În plus, comercializate se poate face numai după obţinerea autorizaţiei din partea ITM și a Inspectoratului de Poliție Județean şi după obţinerea acordului Inspectoratului pentru Situațiid e Urgență.
Reprezentanții ITM spun că numai persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deţine şi utiliza articole pirotehnice din categoriile cu nivel de risc foarte scăzut şi scăzut(de divertisment sau alte scopuri decât divertisment). Oficialii atrag atenția că articolele pirotehnice trebuie să aibă inscripţionate în limba română categoria din care fac parte, instrucţiunile de folosire, termenul de garanţie, precum şi pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor.
Închisoare pentru deţinerea de materiale pirotehnice fără drept
Tot potrivit legii, producerea, experimentarea, prelucrarea, deţinerea, transportul, folosirea sau orice altă operaţiune cu materii explozive, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. „Comercializarea articolelor pirotehnice, din categoriile cu nivel de risc foarte scăzut şi scăzut, către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an”, atrag atenția inspectorii ITM.
În acest context, Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani efectuează în perioada menţionată controale la deţinătorii de astfel de articole pentru a verifica dacă aceştia sunt autorizaţi conform legii, dacă se respectă transportul, depozitarea și mişcarea articolelor pirotehnice. ITM va verifica și dacă nu sunt depăşite cumva cantităţile aprobate pentru depozitare și implicit dacă articolele sunt etichetate conform legii şi au aplicate instrucţiuni de utilizare în limba română.
Acțiunea de control are loc în baza prevederilor legale şi se derulează în colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie Botoşani.