Escrocheriile pe internet, în perioada pandemiei, cunosc o adevărată explozie, iar țeparii folosesc metode din ce în ce mai ingenioase. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), escrocii folosesc inclusiv rețelele de socializare, care au devenit un mediu atractiv pentru cei care vor să profite de naivitatea utilizatorilor.
Țeparii se folosesc și de promisiuni, pentru a atinge mai multe scopuri, de la obținerea de date personale, până la piratarea conturilor ori furtul identității. În alte situații, țeparii inițiază plăți ilicite în numele victimelor, ori conving persoanele naive să facă transferuri de bani, ori divulgare de date.
„Una dintre metodele identificate de polițiști pe o rețea de socializare, în această perioadă, are ca mod de operare convingerea potențialelor victime să depună sume de bani într-un cont pentru a putea primi o sumă și mai mare de la o persoană care ar suferi de o boală incurabilă și vrea să-și doneze toți banii celor care ar putea să le folosească mai mult decât lor”, a arătat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.
Țeparii pun la dispoziție o adresă de e-mail, iar când sunt contactați de potențiale victime, ei le cer să-și deschidă un cont, unde să le fie virați banii, cu condiția ca înainte să depună ele o anumită sumă de bani.
„Vă recomandăm să fiți atenți la astfel de <<oferte>> care circulă pe rețelele de socializare și să nu depuneți sau să virați sume de bani pentru a intra în posesia unor așa-zise <<donații>>”, a adăugat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.