15% din totalul deceselor cauzate de Covid19 în judeţul Botoşani au fost înregistrate în doar două săptămâni. Astfel, prima parte a lunii decembrie a fost una cu adevărat sumbră pentru familiile şi apropiaţii a 46 de botoşăneni. Aceştia au pierdut lupta cu boala care a învăluit întreaga planetă în decursul primelor două săptămâni din ultima lună din an. Astfel, dacă până pe data de 14 decembrie au fost raportate în total 269 de decese, nu mai puţin de 46 dintre acestea, adică 15%, au fost raportate în ultimele 14 zile. 24 de bărbaţi şi 22 de femei au căzut victime virusului SARS-CoV-2, cifrele fiind identice şi în ceea ce priveşte raportarea rural-urban.
Cele 46 de decese au fost întegistrate în nu mai puțin de 24 de localități. Cele mai multe dintre ele au fost în Botoșani. Iată localitățile: Botoşani, Albeşti, Ungureni, Dângeni, Ştefăneşti, Tudora, Ştiubieni, Darabani, Hlipiceni, Răchiţi, Copălău, Frumuşica, Bucecea, Suharău, Româneşti, Conceşti, Rădăuţi Prut, Suliţa, Manoleasa, Drăguşeni, Ripiceni,Băluşeni, George Enescu și Vârfu Câmpului.
Ideea că boala afectează doar persoanele în vârstă sau cu afecţiuni cronice grave este tot mai mult infirmată de realitate. Printre decesele care au survenit în ultimele două săptămâni se regăsesc un bărbat de 41 de ani, o altă femeie de 52 de ani, doi bărbaţi de 54 de ani şi o femeie de 56. Toţi aceştia, spun medicii, au mers la spital când a fost mult prea târziu.
Drept dovadă, printre persoanele decedate sunt cazuri care au decedat la o zi sau două după diagnosticarea cu Covid19, semn tocmai a faptului că aceştia au ajuns la spital mult prea târziu. Au fost, însă, şi decese la persoane infectate de mai bine de trei săptămâni, a căror stare de sănătate a fost grav influenţată de covid.
15 decese în două zile
Pe datele de 2 şi 12 decembrie au fost raportate în total 15 decese puse pe seama Covid19, şapte într-o zi şi opt în cealaltă, acestea fiind cele mai sumbre zile din această pandemie. În comparaţie, în ultimele două săptămâni din luna noiembrie au decedat în total 16 persoane.
În foarte multe cazuri, medicii spun că persoanele au rămas acasă până starea lor de sănătate s-a agravat profund. Potrivit specialiştilor, în foarte multe situaţii botoşănenii s-au tratat acasă, până a fost prea târziu.
„Unora le este frică să vină la spital. Boala nu o poţi păcăli. Dacă e să ai Covid, ai şi acasă şi la spital. Asociază spitalul cu forme grave de boală şi spun că vor să stea acasă. Unii nu cred în covid, alţii se tratează acasă şi când văd că nu se mai poate vin, se testează, ies pozitivi şi deja evoluţia este nefavorabilă”, a explicat medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.
Aceasta spune că este necesar ca pacienţii cu simptome să se prezinte la spital pentru a fi supuşi unui set specific de analize pentru a determina gravitatea afectării pulmonare. „Automedicaţia este total greşită. Dacă există nişte investigaţii minime, o rază, o analiză, de la care să pornească un tratament, evoluţia este mult mai bună”, a mai spus şefa DSP.
Au existat şi decese la persoane de peste 80 de ani, cel mai vârstnic caz fiind al unei femei de 91 de ani. Patru dintre aceste decese au fost raportate la UAMS Suliţa, care este un focar de Covid.
Zeci de noi cazuri în judeţ
Alți 67 de botoșăneni au fost diagnosticați cu noul coronavirus, informează Direcția de Sănătate Publică (DSP). 50 dintre noile cazuri, adică 82% din total, au fost depistate în rândul locuitorilor din municipiul-reședință de județ.
Numărul total al bolnavilor a ajuns la 7162 de la începutul pandemiei. Dintre aceştia, doar 1033 de persoane mai sunt în prezent bolnave de Covid91, în timp ce 5862 s-au vindecat. Din păcate, numărul deceselor a ajuns la 271.
Peste 25.000 de teste efectuate la nivel naţional
6.171 de noi cazuri de coronavirus au fost confirmate în România în ultimele 24 de ore, din 25.185 de teste procesate. La terapie intensivă sunt 1.255 pacienți. De asemenea, în ultimele 24 de ore au decedat 204 pacienți infectați cu COVID-19, conform celui mai recent bilanț.
Până ieri, pe teritoriul României au fost confirmate 565.758 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 465.050 de pacienți au fost declarați vindecați.
La nivel național, au fost prelucrate până acum 4.461.315 teste. Dintre acestea, 25.185 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 15.740 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.445 la cerere.
Numărul total de persoane internate cu COVID-19 în spitale este de 12.202.