Peste 14.000 de plicuri cu votul românilor care au ales să voteze prin corespondență la alegerile parlamentare 2020 nu au ajuns la birourile electorale, potrivit președintelui Autorității Electorale Permanente, Constantin Mitulețu-Buică, el declarând sâmbătă pentru HotNews.ro că a cerut explicații Poștei Române.
Poșta Română susține că distribuirea plicurilor electorale s-a realizat de către fiecare operator poștal național din țara în care românii din Diaspora au rezidența.
Șeful AEP a explicat pentru HotNews.ro că 35.880 de români au votat prin corespondență, ajungând la destinație, adică la birourile electorale ale secțiilor de votare din străinătate, plicurile cu votul a 21.600 de oameni. Astfel, 14.280 de plicuri sunt „pierdute” pe traseu la acest moment.
Mitulețu-Buică spune că a solicitat explicații Poștei Române și că speră să primească un răspuns până la ora 19.00, când are loc o nouă ședință a Biroului Electoral Central.
„Am solicitat în ședința de astăzi a Biroului Electoral Central ca Poșta Română să ne comunice câte plicuri au plecat, câte plicuri au fost primite de cetățeni și câte s-au întor cu votul. Să ne explice dacă aceste plicuri se află în tranzit. Sunt două variante: fie plicurile nu au fost trimise de către unii cetățeni care și-au înregistrat opțiunea de vot prin corespondență, fie ele au plecat și la acest moment sunt blocate în tranzit în statele gazdă”, a declarat pentru HotNews.ro șeful AEP.
Plicurile cu votul prin corespondență ajung la misiunile diplomatice, iar de acolo la birourile secțiilor de votare din țările gazdă, precum și la cele 3 birouri pentru votul prin corespondență organizate de Ministerul de Externe în România, a explicat Buică, subliniind că se face o confuzie că plicurile ar fi trebuit să ajungă la AEP.
El a precizat că toate plicurile cu votul prin corespondență ar fi trebuit să ajungă până în 3 decembrie la miezul nopții, iar tot ce nu a ajuns până atunci „nu mai poate fi gestionat ca vot, iar cetățeanul trebuie să meargă să voteze la o secție de votare”.
„Cetățenii sunt notificați prin sms dacă plicurile lor au fost înregistrate sau nu, iar în situația în care nu au ajuns sunt îndrumați către secția de votare. Aceste mesaje sunt trimise de către AEP și de aici apare și confuzia că plicurile cu voturi ar fi trebuit să ajungă la AEP„, a adăugat Buică.