De un efort supraomenesc a fost nevoie pentru ca unitatea mobilă de Terapie Intensivă adusă în curtea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Mavromati să fie dată în funcțiune. La mai puțin de o lună de când a fost parcată în curtea unității sanitare, unitatea mobilă de terapie intensivă pentru pacienții cu Covid19 a început să funcționeze deja la maxim.
Unitatea a fost adusă în prima parte a lunii noiembrie şi a urmat o muncă titanică din partea conducerii spitalului și a reprezentanților secției ATI pentru operaționalizarea și aducerea de personal. Au fost aduse un analizor de gaze, calculator, un aspirator mobil medical, s-a rezolvat căldura din interior, s-au obținut avizele de la DSP Botoșani.
De asemenea a fost adus un container special pentru echiparea și dezechiparea personalului în condiții de siguranță. Între timp, toată aparatura a fost montată şi intens verificată înainte de a fi aduși pacienți. “S-au făcut toate probele posibile și imposibile pentru ca unitatea să funcționeze perfect. Am fost în permanentă legătură cu medicul SMURD Radu Rotaru, cel care a adus această unitate. S-au făcut probe inclusiv la instalația de oxigen. Ventilatoarele au funcționat 48 de ore în continuu la maxim, fără pacienți. Pentru a ne asigura că totul este în parametri optimi și instalația face față”, a spus un asistent din cadrul secției ATI a SJU Mavromati.
Unitatea mobilă este deja aproape plină
Reprezentanții spitalului au decis, împreună cu DSP, ca nouă dintre cele 12 paturi șă fie folosite. Asta pentru a se respecta normele sanitare privind necesarul de spațiu pentru fiecare pat în parte și pentru ca pentru fiecare pacient să fie acces facil de pe ambele părți ale patului. În cursul serii de joi unitatea a fost dată în funcțiune, iar pe parcursul nopții, șase dintre cele nouă paturi au fost deja ocupate. Majoritatea pacienților sunt aduși de la Secția de Boli Infecțioase, sau din Secția de Diabet, devenită secție Covid. Aceștia au o evoluție gravă a bolii și necesită un tratament mai complex și metode de ventilare mecanică.
“Conducerea unității sanitare se ocupă să fie toate cele necesare pentru operarea acestei unități. Au fost trase utilitățile imediat, s-au făcut rampe pentru transportul pacienților,serviciile tehnice s-au implicat pe fiecare parte de responsabilitate. Circuitele nu sunt perfecte, nimeni nu a fost pregătit pentru așa ceva. Încercăm să facem tot posibilul pentru acești pacienți și rudele lor”, a spus un reprezentant al secţiei mobile ATI.
Medici detaşaţi de la Iaşi şi Bucureşti
Nu mai puţin de şase medici deservesc unitatea de terapie mobilă. Trei sunt medici rezidenți de ani mai mici, detașați de la Iași. Un medic specialist a fost detaşat de la Spitalul Gerota, din capitală, iar doi medici sunt rezidenți care au mai efectuat gărzi în SJU și pe secții NON-Covid. Acestora li se adaugă asistenți și infirmieri care au venit la cerere. “Tot personalul care a venit, din spital, a venit la solicitarea lor. Sunt opt asistenți și patru infirmieri, pe lângă medicii detașați. Sunt toți oameni extraordinari, care au cerut să lucreze în această unitate”, a spus un reprezentant al unității sanitare.
Activitatea medicală și logistică din unitatea mobilă de terapie intensivă Covid este asigurată de medicul șef al ATI, Cristian Ponea și asistenta șefă a acestei secții, Marinela Preda.