miercuri, ianuarie 8, 2025
AcasăEditorialCocalarii auto și poliția - Dumitru MONACU, scriitor

Cocalarii auto și poliția – Dumitru MONACU, scriitor

Respectând proporțiile, dar și adevărul gol-goluț, România seamănă azi cu un apartament devastat de niște petrecăreți după mai multe nopți de beții, orgii și chefuri. Nimic nu mai este la locul lui, mizeria, dezordinea și haosul fiind omniprezente oriunde te-ai învârti. Nimeni nu mai respectă nimic, iar cetățenii calcă de voie sau de nevoie prin străchinile democrației care le apar în cale. În ăst timp, autoritățile nu numai că nu se mai sinchisesc în a debarasa și aranja în ordine respectivele blide, dar nici măcar nu-i atenționează pe cei care încalcă cu bună știință ceea ce prin alte locuri se numește lege. Adică ceva ce se respectă și nu se discută la colț de stradă, la piață sau la televiziunile de știri!


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


O parte din aceste blide, mai exact niște tigăi și stăpânii lor sunt tema de astăzi a editorialului. După cum se știe, de ceva timp, parcarea subterană din piața centrală a municipiului a ieșit din rigorile proiectelor europene și a devenit, așa cum de altfel este peste tot în lumea civilizată, parcare cu plată.

Tariful pe oră nu este deloc împovărător, orice posesor de autoturism cu siguranță că n-o să ajungă la sapă de lemn dacă bagă câțiva leuți în parcomat. Asta în cazul în care vrea să stea două-trei ore la cumpărături, durată care mie, sincer, mi se pare destul de mare. Ei bine, de când s-a băgat plata, respectiva incintă este ocupată cam în proporție de 30 la sută. În schimb, pe locurile de parcare ale cetățenilor riverani pieței, pe alei sau prin alte locuri unde este interzisă chiar și staționarea, zac mașinile cu orele spre disperarea, disconfortul și nemulțumirea trecătorilor și trăitorilor din zonă.

La o aruncătură de băț mai încolo, pe strada Marchian, în fața farmaciei Catena, deși este indicator mare și vizibil cu „Staționarea interzisă”, la orice oră din zi și din noapte, pițipoance și cocalari, sub acoperământul luminilor de avarie își lasă mașinile în mijlocul străzii doar pentru că trebuie să-și cumpere ei de acolo, OB-uri, prezervative sau țigări. N-ar fi chiar mare lucru graba și comoditatea lor dacă nu ar încurca și bloca unica intrare în cartierul din preajma bisericii „Sfântu Dumitru”, cartier văduvit de cealaltă intrare (sau ieșire!) printr-o retrocedare dubioasă care a blocat comunicarea dintre Aleea Maxim Gorki și Bulevardul M. Eminescu. Iar dacă punem la socoteală faptul că în curând se vor muta în acest cartier, cu cățel și purcel și implicit mașini, câteva sute de cetățeni care au contractat apartamente la cele două blocuri ce se construiesc aici (în fața bisericii amintite și în locul fostei UGIRA) este limede că mulți sfinți din calendar se vor face auziți prin zonă. Mai ales că, imediat ce scapă de cocalarii din strada principală, riveranii au de ocolit și mașinile parcate de-a valma prin jurul sediului PNL (fost PDL).

Bineînțeles că cele două cazuri prezentate reprezintă doar o fărâmă din zecile, sutele sau miile cu care deja ne-am obișnuit și pe care le numim de-acum, normale pentru că aproape ne-au intrat în ADN!. Fiecare circulă, opreștre sau staționează cum vrea, unde vrea, când vrea. Probabil, dacă ar fi taxate conform legii, de către polițiști, toate abaterile de la legea circulației, s-ar strânge în doi timpi și trei mișcări bani cât să faci un teatru nou, darmite să-l repari pe cel existent! Iar celor care pun în permanență fițele lor ilicite pe seama lipsei locurilor de parcare, le reamintesc faptul că la Viena, la Paris, la Londra sau la Roma cei care merg la cumpărături în centru nu încearcă să ajungă cu mașina la un metru de vitrina magazinului sau la doi pași de ghișeul băncii. Își lasă mașina în parcările nu neapărat centrale și merg frumușel pe jos sau cu mijloacele de transport în comun până la destinație. La noi, nu se poate! Dacă s-ar putea amenaja o pistă auto până la etajul unu de la Romarta sau până la taraba cu varză din piață, ar fi perfect pentru cocalarii și pițipoancele auto! Că asta sunt toți cei care parchează aiurea și își consumă bateria cu luminile de avarie!

Trăgând linia (nu liniuța, Doamne ferește!) rezultă că este atât de mult de lucru în municipiu la acest capitol încât pierderea timpului de către cei de la „Rutieră” pe coclauri și prin tufișuri pândind vitezomanii parcă nu-și prea are rostul. E atât de simplă ecuația încât mă crucesc de faptul că politicienii nu o rezolvă: lege pentru instalarea de camere prin localități și prin intersecțiile aglomerate!

Iar polițiștii să încerce să-și ducă la îndeplinire misia sub semnul siguranței, al încrederii și al îndrumării cetățenilor. Că așa se întâmplă prin țările alea civilizate unde până și lelea Marghioala a fost!

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
9.4 °
70 %
3.2kmh
92 %
mie
13 °
joi
14 °
vin
12 °
sâm
5 °
Dum
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Preocupați fiind cu deschiderea teatrului, doza de cultura a rămas aia de anul trecut.

EDITORIAL

Paradoxul românesc… Am scris de atâtea ori despre eternul paradox românesc încât mi s-a cam făcut lehamite, însă nu trece o zi să nu...

EPIGRAMA ZILEI

Veni-va ziua când vom fi Mai buni, mai veseli și mai tineri Și acea zi se va numi Cu siguranță … vineri!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...